Economia 11/09/2019

El Suprem suspèn fins a 17.000 desnonaments

Obliga que les execucions hipotecàries en curs s’aturin si l’impagament no supera les 12 quotes

Laia Forès
2 min
Un grup d'activistes intenta evitar un desnonament.

MadridEl Tribunal Suprem ha posat fi a un dels últims buits legals que havia quedat sobre la taula amb l’entrada en vigor al juny de la nova llei del crèdit immobiliari. La norma posava fi a les clàusules abusives i fixava un mínim de 12 quotes de la hipoteca impagades per poder procedir a un desnonament. Aquest punt de la nova llei s’aplica a totes les hipoteques vives, encara que s’hagin signat amb anterioritat a l’entrada en vigor de la llei, però la norma no especificava què passava amb les fins a 17.000 execucions hipotecàries en curs que estaven judicialitzades i paralitzades per la incertesa jurídica creada per les diferents sentències de tribunals europeus i estatals.

El Tribunal Suprem va aclarir aquest dimecres aquest punt en una sentència que declara abusives les clàusules que permeten les execucions hipotecàries -el primer pas per procedir als desnonaments- i demana que la clàusula s’anul·li del contracte i se substitueixi per la nova llei del crèdit immobiliari, que el Suprem reconeix que és més beneficiosa per al client.

Suspensió de les execucions

Els arguments jurídics de la sentència de l’alt tribunal són molt tècnics i densos però, a la pràctica, el que fa el Suprem és suspendre les execucions hipotecàries en curs que s’hagin activat amb impagaments inferiors a 12 quotes, en línia amb el que estableix la llei del crèdit immobiliari: només es pot executar una hipoteca si el client no ha pagat la quota durant 12 mesos si és durant la primera meitat del crèdit o si l’impagament suposa almenys el 3% del crèdit. Si ja s’ha abonat el 50% de la hipoteca, l’impagament haurà de ser de 15 mesos o suposar el 7% del crèdit abans de poder desnonar.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea havia dictaminat amb anterioritat que les clàusules que permetien execucions hipotecàries amb només una quota impagada o tres -tal com preveia l’anterior llei hipotecària- eren abusives. La llei del crèdit immobiliari en vigor des del juny ja recollia tota la jurisprudència europea i espanyola en la matèria.

Les claus de la sentència

Execucions en curs

La nova llei hipotecària estableix un mínim de 12 mesos d’impagaments per poder procedir a una execució hipotecària i posterior desnonament en tots els crèdits vius, però no afectava les execucions en curs, les que estaven judicialitzades.

A qui afecta?

Es calcula que hi ha unes 17.000 execucions als jutjats que es podran resoldre en els pròxims mesos. Fins ara hi havia una incertesa jurídica que ho impedia.

Jurisprudència europea

El Tribunal de Justícia de la UE ja havia declarat abusives a principis d’aquest any les clàusules que permetien desnonaments amb menys de 12 quotes sense pagar. Ara el que fa el Suprem és traslladar la decisió europea a la jurisprudència espanyola i anul·lar aquestes clàusules abusives. La llei del crèdit immobiliari que va entrar en vigor al juny ja recollia la jurisprudència fixada per la Unió Europea.

stats