Economia 18/04/2018

La factura del rescat financer: el FROB va sumar 475 M€ al dèficit de l'Estat el 2017

Per a aquest 2018 preveu reduir el forat fins als 325 M€ gràcies a les aportacions de Bankia

Júlia Manresa
1 min
La seu central de Bankia, a Madrid, aquest divendres. / PAUL HANNA / REUTERS

MadridDel 3,1% de dèficit que va tenir Espanya el 2017, 475 milions s'atribueixen al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), l'organisme que ha gestionat el rescat i el sanejament del sector financer durant la crisi. Són les xifres que ha posat sobre la taula aquest dimecres el president del FROB, Jaime Ponce, durant la compareixença davant la comissió de pressupostos.

Ponce ha detallat que l'any passat l'aportació de 475 milions d'euros al dèficit públic va ser causada per les pèrdues de 274 milions d'euros del mateix FROB i de 201 milions d'euros de BFA, la matriu de Bankia. Per a aquest any, l'estratègia de començar a vendre per paquets Bankia (que ha d'estar desinvertida a finals del 2019) ha permès a aquest organisme ingressar 34 milions d'euros. Malgrat això, el forat previst serà de 325 milions d'euros.

Justament sobre la pressa per desinvertir a Bankia, Ponce ha afirmat que "no tenen cap angoixa" perquè estan "preparats" per aprofitar les decisions que sorgeixin. També ha recordat que hi ha la possibilitat de sol·licitar una ampliació de termini (Europa fixa com a límit finals del 2019). Tot i això, el mateix Ponce ha descartat que tinguin la intenció de fer-ho. Al mateix temps, ha insistit que no hi ha necessitat de córrer i que, com ja s'ha dit diverses vegades des del govern espanyol, la intenció és anar venent Bankia per paquets intentant maximitzar les rendibilitats obtingudes.

El FROB va vendre un 7% de Bankia a finals de l'any passat per més de 818 milions d'euros i va situar la seva participació indirecta a l'entitat financera en el 60,6%. La intenció és seguir venent paquets d'accions en aquesta línia.

stats