Farmacèutiques

"Això no és Gowex": totes les claus de la crisi de Grifols

La companyia catalana s'ensorra a borsa després de les acusacions del fons especulador nord-americà

3 min
Pla general de la seu central de la catalana d’hemoderivats Grifols, situada a Sant Cugat del Vallès.

Barcelona24 hores a l'ull de l'huracà. És la situació en què s'ha trobat Grifols després de ser acusada per un fons nord-americà d'haver maquillat el seu deute real i de tenir un valor zero. Aquestes són les principals qüestions candents del cas.

Què denuncia Gotham?

El fons nord-americà Gotham City Research afirma que l'endeutament de Grifols és de 12 vegades el seu ebitda, i no pas al voltant de sis vegades. Es considera que per sobre de quatre vegades l'ebitda ja és una situació de risc per a una companyia. Per aquesta raó, recomana no invertir en Grifols i creu que el valor real de les seves accions és proper a zero.

Què sosté Grifols?

La multinacional catalana explica que totes les operacions a què fa referència el fons nord-americà en el seu informe ja eren conegudes i estan auditades, i que, per tant, només reinterpreta dades. L'empresa diu que el que Gotham ha difós són "informacions falses i especulacions". A més, posa al punt de mira el mateix fons nord-americà i diu que no entén la interpretació que ha fet Gotham "a menys que l'únic que pretengui, com a fons especulador que és, sigui que baixi la cotització de l'acció, tal com ells mateixos reflecteixen a la pàgina 2 del seu informe, per obtenir beneficis". Alguns càlculs apunten que Gotham va guanyar ahir dimarts uns nou milions d'euros amb el daltabaix de Grifols.

Què diuen els reguladors i els governs?

La CNMV i Bolsas y Mercados tenen l'obligació de vetllar pels accionistes de les empreses. Tots dos organismes han demanat temps per veure si les acusacions de Gotham tenen fonament. KPMG, auditor dels comptes de Grifols, no ha fet encara cap valoració d'una crisi que en el fons qüestiona també la seva tasca.

Què ha passat a borsa des de l'acusació de Gotham?

La companyia catalana ha perdut avui un 25% del seu valor i ha passat dels 14,20 euros de dilluns als 10,42 de dimarts. En valoració borsària, això suposa una caiguda de més de 2.200 milions. Però és important entendre que aquests diners només es perden de manera real si un accionista ven la seva participació a la baixa.

Com ho veuen els analistes?

Gotham City Research es va donar a conèixer a Espanya arran de denunciar el frau de la madrilenya Gowex, on el seu fundador s'exposa a 18 anys de presó i està a l'espera de judici. Però les fonts consultades per l'ARA deixen clar que "Grifols no és Gowex". "No hi ha un problema de negoci, sinó d'interpretació de quin és el seu deute", explica Xavier Brun, professor del màster en mercats financers de Barcelona School of Management, de la UPF. "El problema és només financer; el negoci els va bé", afegeix. Grifols va presentar el 2022 uns resultats anuals amb un ebitda (guanys bruts d'explotació) de més de 1.200 milions d'euros. La dada de l'ebitda és clau per a les empreses perquè és l'indicador que miren els bancs i els creditors per saber si una empresa és capaç de retornar els deutes.

Com de grossos són els problemes de l'empresa?

L'endeutament de Grifols és de 9.000 milions d'euros, però a finals d'any va anunciar que els prop de 1.800 que obtindria per una part de la seva filial xinesa anirien destinats a eixugar deute. Fonts properes a la companyia sempre han recordat que el 65% dels deutes de l'empresa són a tipus fix i, per tant, no han patit per la pujada de tipus. El primer venciment, previst per al 2025, és de 2.000 milions, uns diners que la farmacèutica catalana ja té disponibles.

Al marge del deute, Gotham es fixa en altres aspectes, però ho fa fent servir dades que puntualment eren molt adverses a l'empresa catalana, com és el cas del primer semestre del 2023, un dels pitjors de la companyia històricament pel cost de la reestructuració de plantilla que acabava d'anunciar. Fa el mateix situant el deute de Scranton (el vehicle inversor de part de la família Grífols) en 1.500 milions, quan les vendes d'immobles l'han reduït considerablement. També fa previsions d'ingressos per a la companyia on pren com a referència el moment en què el plasma li sortia més car a conseqüència de les restriccions pandèmiques.

Quin altre problema té Grifols al marge del deute?

Històricament, als mercats no els han agradat les empreses governades per una família. En els darrers mesos, Grifols ha fet feina en aquest sentit: els coconsellers delegats que van substituir Víctor Grífols Roura (Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu) han abandonat aquest càrrec, i el primer directiu de la companyia és Thomas Glanzmann. Malgrat això, Gotham posava el dit a la nafra en el seu informe i apuntava a l'actual president executiu de l'empresa catalana: "Només li falta el cognom per ser un Grífols més".

stats