Farmàcia

Uriach va incrementar un 42% la facturació el 2021, fins als 235 M€

L'empresa tanca la compra del 100% del seu distribuïdor a Romania

2 min
Oriol Segarra, conseller delegat de l’empresa catalana.

BarcelonaLa farmacèutica catalana Uriach va tancar el 2021 amb una facturació de 235 milions d'euros, la qual cosa representa un augment del 42% de les vendes respecte a l'any anterior. Les raons principals que expliquen l'increment són la recuperació de l'activitat en molts mercats i la compra de la companyia alemanya Sidroga.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, la filial germànica ha fet créixer en 50 milions d'euros les vendes del grup. Malgrat l'aportació que representa Sidroga, el conseller delegat d'Uriach, Oriol Segarra, ha assegurat aquest dimarts a la presentació dels resultats que sense l'adquisició el ritme de creixement de l'empresa "hauria sigut igualment de dos dígits".

Els ingressos d'Uriach per a l'any passat no inclouen la branca de negoci business-to-business (el negoci de venda a altres empreses), que l'empresa es va vendre el setembre de l'any passat. Si es tinguessin en compte, la facturació del 2021 pujaria fins a aproximadament uns 300 milions.

Pel que fa als beneficis, la companyia no facilita dades del benefici net però sí de l'ebitda, és a dir, dels beneficis abans d'interessos, impostos i amortitzacions. El 2021 va créixer a un ritme similar al del volum de negoci, un 41% respecte al 2020, fins als 38 milions d'euros.

De cara al 2022, les projeccions són incrementar les vendes un 15%. Tot i això, Segarra creu que una part del creixement d'enguany es deurà a les diferències entre el 2022 i el 2021, quan alguns mercats encara van estar afectats per les restriccions a la pandèmia, la qual cosa farà que el creixement sigui més gran.

En canvi, la farmacèutica espera "una segona meitat de l'any una mica pitjor que la primera", ha indicat Segarra. "Però seguim pensant que serà un molt bon any", ha afegit, malgrat la conjuntura econòmica incerta a causa de la inflació, la guerra d'Ucraïna i alguns colls d'ampolla que encara afecten el comerç internacional

Compra a Romania

Segarra ha recordat que el grup porta "set anys d'internacionalització" amb "set adquisicions en set països diferents". Actualment, a part d'Espanya –mercat que representa una quarta part de les vendes–, Uriach té filials a Itàlia, Portugal, Alemanya, Àustria, Suïssa i Romania, a més d'un acord a través d'una joint venture amb una empresa local per vendre a Grècia. El conseller delegat es marca com a pròxim objectiu fer el salt a França.

En aquest sentit, també destaca la compra de la romanesa Medimow, que fins ara actuava com a distribuïdora d'Uriach en aquest país de l'Europa oriental i que ara el grup català ja controla al 100%. La filial està especialitzada en complements alimentaris per a pediatria i ginecologia.

Uriach, coneguda per marques pròpies com Biodramina. Aerored o Fisiocrem, té la seu a Palau-Solità i Plegamans (Vallès Occidental), però aviat es traslladarà dintre de la mateixa comarca a Sant Cugat, segons ha explicat Segarra.

stats