Economia 19/06/2019

Faus revolucionarà el Cercle d’Economia canviant més de la meitat de la junta

Fitxa l’ex secretari d’estat José María Lassalle per la cúpula de l’entitat

i
àlex Font Manté
2 min
Javier Faus (centre) en un acte del Cercle d’Economia.

El Cercle d’Economia viurà finalment una profunda remodelació. Fa anys que l’entitat tenia l’objectiu de renovar-se, però fins ara havia estat incapaç de fer-ho. L’entrada de Javier Faus com a nou president, que se certificarà el mes vinent, sembla que sí que sacsejarà els fonaments del Cercle.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Faus planeja rellevar fins a tres quartes parts dels 22 membres que té la junta de l’entitat, segons ha pogut saber l’ARA. Això implicarà la sortida d’alguns membres destacats de les últimes juntes, com l’historiador Joan B. Culla, el filòsof Josep Ramoneda o el notari Juan-José López Burniol, que acumulaven 8, 14 i 17 anys a la cúpula del Cercle, respectivament. També en sortiran empresaris com Núria Basi, de Basi Group, que tot i portar només un mandat a la junta (és a dir, tres anys) ha demanat sortir-ne. Altres membres destacats com Jaume Guardiola, del Sabadell, continuaran.

Segons les fonts consultades, Javier Faus encara està dissenyant quins membres l’acompanyen en la seva presidència, però hi ha dos noms que es dona per fet que hi entraran: d’una banda, José María Lassalle, conegut pels diferents càrrecs que ha ocupat en governs del Partit Popular (entre el 2016 i el 2018 va ser secretari d’Estat per a la Societat de la Informació). També es preveu el fitxatge de l’editor Jordi Amat.

Més presència de dones

Les fonts consultades tenen dubtes de quin impacte tindran aquests canvis en els futurs posicionaments polítics del Cercle d’Economia. Les veus independentistes no han estat mai majoria a la junta, però sempre hi han estat representades, almenys des que va començar el Procés. Faus va declinar respondre les preguntes d’aquest diari.

Les fonts coincideixen que el futur president està intentant que hi hagi paritat entre homes i dones. Avui dia, de les 22 persones que hi ha a la junta (a banda dels càrrecs executius, com el gerent o la directora general) només quatre són dones. La intenció és que la renovació també sigui generacional, un repte pendent del Cercle, on la mitjana d’edat és alta, especialment a la junta. L’actual president, Juan José Brugera, té més de setanta anys (és del 1946), mentre que Javier Faus és dues dècades més jove (va néixer el 1964). La intenció és que el rejoveniment s’ampliï a la resta de la junta. “Farà una gran renovació: com a mínim canviaran unes 12 o 13 persones”, expliquen persones properes a la institució.

El Cercle ha convocat eleccions per a finals de juliol, però difícilment es presentarà cap candidat alternatiu a Javier Faus. Tot i tenir habilitada la possibilitat d’eleccions, al Cercle no hi ha hagut mai més d’un candidat a la presidència.

Les claus

Qui hi ha a la junta electoral del Cercle?

Actualment hi ha 22 persones, a banda dels càrrecs executius. El president és Juan José Brugera (Colonial) i els vicepresidents són Teresa Garcia Milà (acadèmica), Marc Puig (Puig), Jordi Gual (CaixaBank) i Juan José López Burniol (La Caixa). Normalment, el futur president surt d’entre els vicepresidents, però aquest cop no serà així. Entre els vocals també hi ha figures com Jaume Guardiola (Sabadell).

Quan s’escull el president?

El termini per presentar candidatures és el dia de Sant Joan i el nomenament es farà un mes després.

stats