Economia 11/10/2019

La Fed comprarà 60.000 milions de dòlars de deute al mes fins al juny

El banc central dels Estats Units intenta aconseguir liquiditat i calmar la tensió dels mercats

Europa Press
2 min
Jerome Powell, president de la Fed, durant la roda de premsa d'aquest dimecres en què ha anunciat una nova rebaixa dels tipus.

WashingtonLa Reserva Federal dels Estats Units (Fed) comprarà 60.000 milions de dòlars (54.292 milions d'euros) al mes en lletres del Tresor del país nord-americà fins almenys el juny del 2020, segons ha anunciat aquest divendres l'autoritat monetària en un comunicat. El moviment l'havia avançat dimarts el president de la Fed, Jerome Powell, tot i que encara no s'havia definit el volum de les compres ni el termini del programa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les compres d'actius, que seran només de deute sobirà nord-americà a curt termini, començaran el 15 de cada mes i s'estendran fins al mateix dia del mes següent. Powell va subratllar en el seu últim discurs que el mercat no havia de confondre aquesta operació amb els programes de compra d'actius "a gran escala" que la Fed va posar en marxa després de la crisi financera. Segons ha defensat, aquestes compres estan dirigides a incrementar les reserves de la Fed i evitar la falta de liquiditat als mercats.

L'institut emissor ja va haver d'intervenir al setembre als mercats de finançament bancari a curt termini injectant-hi liquiditat, en forma d'operacions repo, després que els tipus d'interès en aquestes operacions es disparessin fins al 10%, respecte al rang del 2% fixat per la mateixa Fed. Els 60.000 milions de dòlars de compres anunciats se sumen, a més, a la reinversió dels pagaments principals de deute en poder seu que encara ha de vèncer. Actualment se situen al voltant de 20.000 milions de dòlars (18.097 milions d'euros) mensuals.

D'altra banda, i almenys fins al gener del 2020, la Fed realitzarà dues operacions repo setmanals, amb un venciment de 14 dies, de fins a 35.000 milions de dòlars (31.670 milions d'euros) per assegurar que l'"oferta de reserves es manté àmplia", i per "mitigar el risc de les pressions del mercat monetari". L'institut emissor també realitzarà operacions repo diàries, amb venciment a un dia, per valor de 75.000 milions de dòlars (67.865.000 d'euros).

"Aquestes accions són mesures purament tècniques per donar suport a la implementació efectiva de la política monetària i no representen un canvi en aquesta política", ha afirmat la Reserva Federal dels EUA. Així doncs, el Comitè de Mercat Obert continuarà monitoritzant els canvis en el mercat monetari, "a mesura que valora el nivell de reserves perquè sigui més consistent amb una implementació de la política monetària eficient i efectiva ", ha assegurat la Fed.

stats