Economia 20/09/2019

La Reserva Federal injecta 136.000 milions més a les entitats financeres per garantir-ne la liquiditat

La Fed ja ha llançat més de 250.000 milions al mercat de finançament a curt termini de la banca

Leandre Ibar
2 min
La Reserva Federal de Nova York és la divisió de la Fed responsable d'injectar liquiditat a Wall Street

BarcelonaLa Reserva Federal, el banc central dels Estats Units, ha injectat 150.000 milions de dòlars (135.700 milions d'euros) entre dijous i divendres per garantir el finançament a molt curt termini del sistema financer. Aquesta setmana la institució monetària ha llançat un total de 278.000 milions de dòlars al mercat a curt termini.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La situació afecta el conegut com 'repo market', un mercat poc conegut però essencial per al bon funcionament del sistema financer. En aquest mercat, la banca comercial –els bancs que utilitzen els ciutadans per obrir comptes corrents, demanar hipoteques o obtenir targetes de crèdit– presta diners d'un dia per l'altre a les grans entitats inversores, com els fons o la gran banca d'inversió.

Dilluns, l'interès amb què es tanquen aquests préstecs, que normalment rondava el 2%, va començar a pujar, i dimarts es va disparar fins gaire el 9%, cosa que va obligar la Fed a intervenir amb una injecció de 53.000 milions. Com que es tracta del mercat en què la gran banca es finança cada dia, uns interessos massa alts durant massa temps poden portar molts problemes a les entitats financeres, que basen el seu funcionament en pagar uns tipus baixos per operar quotidianament.

Per reduir els tipus d'interès, la Reserva Federal va obrir dues subhastes de 75.000 milions de dòlars dimecres i dijous al matí, en les quals les entitats financeres podien obtenir diners líquids a canvi de títols de deute públic i altres actius financers. En tots dos casos la demanda de liquiditat va superar els 80.000 milions, per la qual cosa algunes entitats no hi van poder accedir, segons el diari 'Financial Times'. Aquest divendres l'organisme presidit per Jerome Powell repetirà l'operació a primera hora de la tarda (matí a Nova York).

Les explicacions per entendre aquest sobtat increment es deuen, segons la majoria d'experts, a una sobtada reducció de la liquiditat que tenen els bancs comercials, que són els que presten els diners. Aquesta reducció està provocada pel fet que aquesta setmana hagin coincidit el pagament trimestral d'impostos i diverses emissions de bons, per la qual cosa les empreses nord-americanes han retirat fons dels seus comptes corrents.

Així mateix, les operacions de préstec al 'repo market' s'efectuen amb la garantia de bons de deute del govern dels EUA. Els experts coincideixen que actualment hi ha un excés d'aquests títols al mercat, per la qual cosa els bancs comercials no tenen tant d'interès en acceptar-los com a garantia per donar préstecs i prefereixen cobrar interessos més alts.

stats