Economia 17/09/2019

La Reserva Federal compra 53.000 milions de dòlars d'actius en un dia per garantir la liquiditat del sistema bancari

El banc central nord-americà decidirà aquest dimecres si torna a reduir els tipus d'interès

Leandre Ibar
2 min
El president de la Fed, Jerome Powell, anunciarà demà si rebaixa els tipus.

BarcelonaLa Reserva Federal ha intervingut aquest dimarts de manera massiva sobre el sistema financer amb la compra d'actius financers per un valor total de 53.000 milions d'euros (47.800 milions d'euros). Amb aquesta operació, el banc central nord-americà vol garantir l'estabilitat en els mercats abans d'anunciar dimecres si rebaixa o manté els tipus d'interès.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre dilluns i dimarts s'han produït dos esdeveniments que han obligat la Fed a actuar. D'una banda, el tipus d'interès interbancari (és a dir, l'interès amb què es presten diners els bancs els uns als altres) als Estats Units ha arribat al 2,25%, considerat el màxim admissible pel banc central. D'altra banda, l'interès del mercat a curt termini s'ha disparat fins al 8,5%.

Aquest mercat es coneix amb el nom tècnic en anglès de 'repo market'. Els 'repos' són operacions de compravenda d'actius que utilitzen els bancs per aconseguir liquiditat a curt termini, per exemple d'un dia per l'altre. Són un element clau perquè els bancs tinguin diners disponibles per prestar-los als seus clients i per operar de manera normal. Quan els interessos d'aquest mercat són molt alts, vol dir que els bancs tenen problemes per aconseguir aquest finançament diari i que, en general, el sistema financer està paralitzat.

Per evitar aquesta paràlisi, la Reserva Federal ha actuat aquest dimarts sobre el mercat de 'repos' amb l'adquisició de títols de deute per valor de 53.000 milions de dòlars. Així, l'organisme presidit per Jerome Powell ha injectat liquiditat als bancs perquè no tinguin problemes de finançament a curt termini.

Aquest dimecres, Powell anunciarà en roda de premsa si manté els tipus d'interès bàsics o els torna a rebaixar, com ja va fer el juliol passat, després de més d'onze anys sense fer-ho.

stats