INDÚSTRIA
Economia 13/10/2011

Ficosa desencalla el trasllat de Rubí a Viladecavalls

Els treballadors de Viladecavalls, antiga plantilla de Sony, exigeixen a l'empresa que concreti el pla industrial per garantir la feina a tothom més enllà del 2012

Elena Freixa
2 min

BarcelonaLa multinacional catalana Ficosa ha tancat un primer acord amb els treballadors de Rubí per traslladar-los a les instal·lacions de Viladecavalls durant el primer semestre de l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La plantilla de FicoTranspar, dedicada a la producció de dipòsits de plàstic per als vehicles, ha pactat amb Ficosa un increment salarial del 3% aquest any més un 1% variable, per sota del que marca el conveni del sector, i cada treballador una compensació de 425 euros anuals els propers vuit anys pel trasllat.

La direcció segueix negociant ara amb la segona de les fàbriques de Rubí, FicoTriad, on hi treballen 240 persones.

El trasllat de Rubí és el darrer pas en el procés de concentració del grup català a Viladecavalls després de quedar-se amb les instal·lacions de l'antiga Sony i la seva plantilla.

A Rubí, Ficosa hi vol deixar una petita planta dedicada al muntatge de plantes fotovoltaiques on hi treballaran una trentena de persones. Una possible ubicació és l'antiga planta de Durex a la ciutat, tot i que és un aspecte que no està tancat.

Amenaça d'ERO a Viladecavalls

La plantilla heretada de Sony (ara Ficosa Electronics) segueix produint televisors per a la marca japonesa, d'acord amb el pacte entre les dues companyies. Les comandes però, s'acaben a finals de l'any que ve i la plantilla exigeix a l'empresa que concreti el pla industrial i les càrregues de feina que preveu per donar feina tothom.

Els sindicats exigeixen garanties després que fa unes setmanes Ficosa anunciés que presentarà un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal per 250 treballadors durant un màxim de 100 dies l'any que ve. Els motius són la baixada en les vendes de televisors unida al temps que necessitarà per compensar aquesta situació portant producció pròpia a les instal·lacions de Viladecavalls.

La companyia calcula que caldran encara uns tres mesos per rebre les homologacions per part dels fabricants d'automòbils i poder començar a fabricar des de aquesta planta components que ara es fan a d'altres llocs. L'ERO, segons la companyia, és la via per salvar aquest període en què no hi haurà prou feina per tothom.

L'empresa i els sindicats de Ficosa Electronics es troben enmig de la negociació del conveni col·lectiu on, a banda de la qüestió salarial, la plantilla exigeix saber què t'he pensat Ficosa per garantir-los la feina un cop acabi l'acord amb Sony a finals de l'any que ve.

El projecte de Ficosa a Viladecavalls té com a eix principal la diversificació i especialització electrònica de l'empresa. Com a primer pas, l'empresa va crear, juntament amb Comsa Emte, l'enginyeria Idneo on hi treballen els 150 enginyers heretats de Sony. Idneo treballa en projectes per a tercers per a diversos sectors.

Un cop es completi el trasllat de les plantes de Rubí, que l'empresa confia a tenir enllestit com a molt tard a l'estiu, la companyia tindrà més de 1.200 persones a les instal·lacions vallesanes.

stats