EMPRESA
Economia 15/05/2012

Ficosa reconeix un excedent de 275 persones a Viladecavalls i estudia alternatives

L'empresa busca fórmules per salvar l'excés de plantilla que preveu per a finals d'aquest any, que és quan acaba l'acord amb Sony per fabricar televisors

Elena Freixa
3 min
Xavier Pujol, de Ficosa, imputat per falsificació

BarcelonaLa multinacional catalana Ficosa reconeix que l'any que ve tindrà un excedent de plantilla de 275 persones a la fàbrica de Viladecavalls (antiga Sony) i busca fórmules per salvar-lo mentre no arriben noves comandes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller delegat del grup, Xavier Pujol, ha explicat aquest dimarts que a finals d'aquest any, quan acaba l'acord amb Sony per fabricar televisors, caldrà trobar una via de sortida per aquests 275 treballadors, a l'espera de les noves càrregues de feina que estan ja garantides de cara al 2014.

Pujol ha explicat als periodistes després de pronunciar una conferència a Esade, que s'analitzen solucions possibles per als que vulguin seguir a Ficosa, com ara enviar els treballadors a casa donant-los plans de formació específics i amb la possibilitat de reingressar a l'empresa més endavant. "D'aquesta manera no trencarien el vincle amb Ficosa", ha afegit, criticant la rigidesa que hi ha a Espanya amb alternatives que són normals a països com Alemanya.

Empresa i sindicats fa mesos que duen a terme reunions periòdiques per actualitzar l'estat de les comandes previstes l'any que ve a Viladecavalls, on hi treballen 1.400 persones entre els antics treballadors heretats de Sony (uns 900) i els de fàbriques i centre d'enginyeria de Ficosa que s'han traslladat allà.

Una fàbrica de Rubí, en risc de tancament

Una de les dues fàbriques emblemàtiques del grup Ficosa a Rubí, Ficotriad, té un futur incert davant la negativa dels treballadors a traslladar-se a Viladecavalls i Pujol no n'ha descartat el tancament si no es pot arribar a un acord. Ha afegit que no es plantegen la venda.

Amb l'adquisició de la planta de Sony (amb més de 60.000 metres quadrats productius), el grup va concentrar allà tots els efectius i va traslladar-hi també el centre de R+D que tenia a Mollet a banda de l'altra fàbrica de Rubí i oficines de Barcelona. A la fàbrica de Rubí on no hi ha acord per al trasllat hi treballen 180 treballadors.

L'estratègia del que l'empresa anomena "la nova Ficosa" s'ha bolcat sobretot en la diversificació. Tradicionalment, Ficosa ha estat un proveïdor del sector de l'automòbil (fabricant de retrovisors, canvis de marxes i d'altres components) i ara vol aprofitar el coneixement d'electrònica que li proporciona la plantilla de Sony per explorar d'altres camps."En un any i mig ja hem guanyat 52 clients nous de fora del sector de l'automòbil", ha explicat, i entre ells hi ha noms com HP i Indra.

En aquesta estratègia, el paper de l'enginyeria creada juntament amb Comsa-Emte, Idneo, ha de jugar un paper central. Els contractes i comandes amb clients que pugui tancar Idneo poden suposar també feina per a la fàbrica en la fase de industrialització dels productes, com ja s'està fent en alguns petits projectes, va explicar Pujol.

Després de la "greu crisi" que l'empresa va patir el 2008 i 2009, quan les vendes van enfonsar-se per la paràl·lisi al sector de l'automoció, Pujol ha refermat que la situació s'ha reconduït i que la seva presència forta a la Xina i als Estats Units els ha ajudat a salvar una situació delicada. També ha reconegut una retallada de costos de més de 45 milions d'euros en aquest període amb mesures com la reestructuració de plantes a Espanya.

El grup Ficosa, empresa familiar fundada a Barcelona el 1949, té actualment 8.500 treballadors i presència a una vintena de països de tot el món. El seu pla de negoci preveu passar d'una facturació de 973 milions el 2011 als 1.400 milions d'euros el 2016. Els nous productes de caire electrònic han de tenir un impacte de 350 milions en aquest increment de les vendes.

stats