Finances personals

¿Què gasta més electricitat, el ventilador o l'aire condicionat?

Els aparells de refrigeració tenen un cost en consum elèctric entre set i setze vegades superior al dels ventiladors

3 min
Aparell d'aire condicionat / THINKSTOCK

BarcelonaAmb l'estiu, arriba l'hora d'engegar el ventilador. O l'aire condicionat. El debat sobre quin dels dos tipus d'aparell és millor per apaivagar la calor segurament no s'acabarà mai, però sí que podem saber quin és millor per a la nostra butxaca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La primera qüestió a tenir en compte és si l'aparell d'aire condicionat té incorporada la tecnologia inverter o no. Aquesta tecnologia redueix el consum de manera bastant important, en alguns casos fins a un 40%, ja que regula la velocitat del compressor de l'aparell per mantenir la temperatura de l'habitació estable. Els aires que no incorporen aquesta tecnologia tenen un consum constant fins que s'aturen a l'assolir la temperatura marcada al termòstat. Aquesta regulació evita consums excessius quan la temperatura de l'espai puja molt de pressa o quan l'aire condicionat refreda massa ràpid. En el cas dels aparells inverter, calcular el consum és molt difícil, justament pel fet que la despesa energètica no és constant. En els altres, però, sí que és més fàcil.

Un altre dels problemes per fer els càlculs del consum a casa és el batibull d'unitats diferents. Una cosa són els watts de potència; una altra és el consum, que és en quilowatts hora (kWh), i una tercera, la capacitat de refredar de l'aparell, que s'expressa en frigories. Un quilowatt és transformable a 860 frigories.

El ventilador gasta com una bombeta

El consum energètic entre els dos aparells no té punt de comparació. La gran majoria de ventiladors tenen una potència d'entre 40 i 100 watts, és a dir, més o menys equivalent a una bombeta. Amb aquestes xifres, si mantenim un ventilador engegat durant vuit hores seguides, el consum elèctric serà entre d'0,32 kWh per a un aparell de 40 watts (40 watts multiplicat per 8 hores són 320 watts hora, o 0,32 quilowatts hora) i 0,8 kWh si la potència és de 100 watts. Amb el preu mitjà de la llum d'aquest divendres amb tarifa regulada, que es trobava a 0,312 euros per kWh, el cost de les vuit hores de ventilador es mou entre 9 i 24 cèntims, sense tenir en compte peatges ni impostos.

Segons dades de la companyia energètica Selectra del 2018, durant els mesos d'estiu una llar espanyola té engegat l'aire condicionat unes sis hores al dia per a laborables i unes vuit hores els dissabtes i festius. El càlcul, però, inclou llars del País Basc o Cantàbria, on fa menys calor que a Catalunya, i d'Andalusia o Múrcia, on en fa molta més, per la qual cosa cal agafar la dada amb cautela, amb l'afegit que a Catalunya també hi ha molta disparitat climàtica per comarques. A més, no tots els anys són iguals: de moment hem patit diverses onades de calor, però altres anys les temperatures han sigut més moderades.

El consum també dependrà de l'eficiència de l'habitatge. En aquest sentit, refredar l'habitació en un immoble ben aïllat comportarà un consum menor. Igualment, si es troba orientada al nord –al sud tindrà més hores d'impacte directe del sol– també caldrà menys energia per refredar la cambra.

En general, els fabricants calculen que, de mitjana, per cada metre quadrat calen unes 100 frigories de fred per posar-la a una temperatura agradable, però de nou ens trobem amb el problema que això depèn de cada habitatge, del municipi, de les hores del dia i de l'eficiència. És a dir, uns 50 metres quadrats (més o menys una habitació gran i una sala d'estar àmplia) necessitaran un aparell amb una potència refrigeradora de 5.000 frigories, o 5,81 quilowatts.

Si una família té encès durant sis hores un aire condicionat amb aquesta potència refrigeradora, el fred generat serà equivalent a 34,86 kWh. Si el té engegat vuit hores, la xifra augmentarà fins a 46,48 kWh.

El SEER marca el cost

Aquí és on entra en joc el SEER –les sigles en anglès de ràtio d'eficiència energètica estacional, que és el coeficient entre l'energia en fred que genera l'aparell i l'energia que consumeix en electricitat, segons el fabricant japonès Toshiba. És a dir, si per cada quilowatt hora d'electricitat consumit per l'aparell es generen dos quilowatts hora de fred, el SEER és de dos. Com més alt és el SEER de l'aparell, més eficient serà. Pel que fa a l'etiqueta energètica, un aire condicionat amb un SEER superior a 8,5 (per cada quilowatt hora gastat en electricitat generarà 8,5 quilowatts hora) té la qualificació més alta (A+++), mentre que la més baixa (E) és per a un SEER per sota de 3,6.

Per tant, per 34,86 kWh de fred generats, un aire condicionat amb un SEER de 8,5 consumirà 4,1 kWh d'electricitat, mentre que pels 46,48 kWh de fred generats en vuit hores, el consum elèctric pujarà a 5,46 kWh. Traduït en euros, es tracta d'un cost d'entre 1,28 i 1,70 euros. És a dir, el cost del consum d'un aire condicionat altament eficient és unes set vegades superior al d'un ventilador gros. Amb un aire condicionat amb un SEER de 3,6, en canvi, el consum puja a 4,02 euros per vuit hores de funcionament, setze vegades més.

stats