Congressos
Economia 23/02/2023

Fira de Barcelona tanca el 2022 fregant els ingressos prepandèmia

Bat rècords històrics de benefici operatiu i encara el 2023 amb un catàleg ple de nous congressos

3 min
Fira assoleix un benefici operatiu récord de 36,9 milions i ingressa 211 milions

BarcelonaL'eufòria pre Mobile World Congress ja es nota a Fira de Barcelona, que mira amb optimisme el 2023. L'ens ha presentat aquest dijous en roda de premsa els resultats del 2022, un any en què va assolir una facturació de 211,4 milions d'euros i un ebitda (benefici operatiu) de 36,9 milions, el més alt de la sèrie històrica. Així i tot, aquestes xifres encara són una mica lluny dels nivells rècord prepandèmia del 2019, quan va arribar als 219 milions d'ingressos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la roda de premsa de resultats, en la qual hi han participat el president de Fira, Pau Relat; el director general de l'organisme, Constantí Serrallonga; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, i el conseller d'Empresa de la Generalitat, Roger Torrent, han detallat que durant el 2022 hi van tenir lloc més de 250 esdeveniments i han celebrat la integració total del CCIB sota la gestió de la Fira. 

De cara al 2023, Serrallonga ha assegurat que són optimistes, però que no esperen uns resultats gaire diferents dels del 2022. "Aquest any esperem consolidar les xifres del 2022, perquè quan creixes tan de pressa cal pair-ho per veure fins on pots arribar", ha assegurat. Amb tot, ha explicat que enguany se celebraran nous congressos a Barcelona, com el Shoptalk, un esdeveniment de referència del món del retail que fins ara tenia lloc a Londres i que ha canviat la capital britànica per la catalana. El director general també ha parlat de les bones expectatives de cara al saló Seafood, per al qual preveu un creixement important, i les fires del sector farmacèutic. 

Fira 2000, al punt de mira

Darrerament, però, la Fira ha estat al punt de mira informatiu pel canvi sobtat de director general a Fira 2000, la societat encarregada de la gestió de les obres i remodelacions de l'organització. Amb el canvi de govern, la Generalitat –que és l'accionista majoritària de la societat– ha decidit substituir el fins ara director general, Joaquim Ferrer, per David Poudevida. Una decisió que la resta de socis –Cambra de Comerç de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat– no han secundat, fet estrany en una institució que fins ara, segons han defensat tots els ponents, "s'ha regit per la col·laboració publicoprivada i per ser un espai de consens".

Preguntat per aquest fet, el conseller Roger Torrent ha reivindicat que "qualsevol govern, quan entra de nou, té la potestat de proposar un nou director general i aquesta vegada ha mancat el consens, però continua sent legítim". Per la seva banda, tant l'alcaldessa Ada Colau com la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, han recordat que "tot i que és legítima la decisió de la Generalitat" esperen "que s'intenti recuperar el consens i que reflexionin".

Obres i ampliació

El 2023 també ha donat el tret de sortida a les obres d'ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació del de Montjuïc, "que permetran que la Fira esdevingui un dels espais firals més grans d'Europa", ha assegurat Serrallonga. Les obres permetran sumar 60.000 metres quadrats al recinte de Gran Via, que arribarà a superar els 300.000 metres quadrats després d'una inversió de 200 milions d'euros. Segons Colau, el calendari de la remodelació de Montjuïc encara no està clar, però la previsió és que "estigui tot enllestit el 2029", pel centenari de l'Exposició Universal de Barcelona, i Fira preveu acabar les obres de l'ampliació el setembre del 2026.

Finalment, el president de Fira, Pau Relat, ha volgut recordar que aquest 2023 s'obre una nova etapa amb el Mobile que començarà dilluns que ve, que serà el primer després de l'acord amb la GSMA de renovar el contracte amb Barcelona com a seu permanent del MWC.

stats