Economia 15/10/2019

L'FMI rebaixa al 3% la previsió mundial de creixement, el mínim des de la crisi

L'organisme culpa de la desacceleració factors com la guerra comercial o el Brexit

Ara
2 min
L'FMI descarta una recessió tot i l'alentiment de l'economia global

BarcelonaL'economia mundial creixerà el 2019 un 3%, el seu ritme d'expansió més baix des de la crisi financera i vuit dècimes per sota del creixement registrat l'any passat, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), que ha retallat dues dècimes la seva previsió per a aquest any. En canvi, el 2020 el creixement repuntarà al 3,4%, una dècima menys del que s'esperava al mes de juliol, com a conseqüència de l'impacte advers del proteccionisme i de l'elevada incertesa geopolítica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'economia global es troba en una desacceleració sincronitzada", reconeix l'FMI en l'última edició del seu informe Perspectives Econòmiques Mundials, on adverteix que la frenada de l'economia mundial obeeix a l'increment de les barreres comercials, l'elevada incertesa geopolítica, factors estructurals, la baixa productivitat i l'envelliment de la població en les economies avançades.

"Els riscos a la baixa són elevats", adverteix l'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinath, per a qui les barreres comercials i l'augment de les tensions geopolítiques, incloent-hi els riscos vinculats al Brexit, podrien pertorbar encara més les cadenes de subministrament i obstaculitzar la confiança, la inversió i el creixement.

"La materialització d'aquests riscos podria conduir a un canvi brusc en la percepció del risc i exposar vulnerabilitats financeres acumulades durant anys de baixos tipus d'interès", afegeix.

En aquest sentit, Gopinath subratlla que, a diferència de la desacceleració sincronitzada, el repunt econòmic previst per al 2020 "no és generalitzat i és precari", i afegeix que el ritme d'expansió previst per a les economies avançades serà de l'1,7% aquest any i el següent, mentre que als mercats emergents i en vies de desenvolupament el creixement s'accelerarà des del 3,9% del 2019 al 4,6% l'any vinent.

"Al voltant de la meitat d'aquestes xifres es deu a recuperacions o recessions més superficials en mercats emergents estressats, com Turquia, l'Argentina i l'Iran, i la resta a recuperacions en països on el creixement es va desaccelerar significativament el 2019 en comparació amb el 2018, com el Brasil, Mèxic, l'Índia, Rússia i l'Aràbia Saudita ", explica l'FMI.

D'aquesta manera, l'economista en cap de l'FMI alerta que, davant d'una desacceleració sincronitzada i una recuperació incerta, les perspectives globals "segueixen sent precàries", de manera que no hi ha marge d'error i insta els líders polítics a cooperar en "desescalar" les tensions comercials i geopolítiques.

stats