Economia 15/10/2019

L'FMI rebaixa al 3% la previsió mundial de creixement, el mínim des de la crisi

L'organisme culpa de la desacceleració factors com la guerra comercial o el Brexit

Ara
2 min
L'FMI descarta una recessió tot i l'alentiment de l'economia global

BarcelonaL'economia mundial creixerà el 2019 un 3%, el seu ritme d'expansió més baix des de la crisi financera i vuit dècimes per sota del creixement registrat l'any passat, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), que ha retallat dues dècimes la seva previsió per a aquest any. En canvi, el 2020 el creixement repuntarà al 3,4%, una dècima menys del que s'esperava al mes de juliol, com a conseqüència de l'impacte advers del proteccionisme i de l'elevada incertesa geopolítica.

"L'economia global es troba en una desacceleració sincronitzada", reconeix l'FMI en l'última edició del seu informe Perspectives Econòmiques Mundials, on adverteix que la frenada de l'economia mundial obeeix a l'increment de les barreres comercials, l'elevada incertesa geopolítica, factors estructurals, la baixa productivitat i l'envelliment de la població en les economies avançades.

"Els riscos a la baixa són elevats", adverteix l'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinath, per a qui les barreres comercials i l'augment de les tensions geopolítiques, incloent-hi els riscos vinculats al Brexit, podrien pertorbar encara més les cadenes de subministrament i obstaculitzar la confiança, la inversió i el creixement.

"La materialització d'aquests riscos podria conduir a un canvi brusc en la percepció del risc i exposar vulnerabilitats financeres acumulades durant anys de baixos tipus d'interès", afegeix.

En aquest sentit, Gopinath subratlla que, a diferència de la desacceleració sincronitzada, el repunt econòmic previst per al 2020 "no és generalitzat i és precari", i afegeix que el ritme d'expansió previst per a les economies avançades serà de l'1,7% aquest any i el següent, mentre que als mercats emergents i en vies de desenvolupament el creixement s'accelerarà des del 3,9% del 2019 al 4,6% l'any vinent.

"Al voltant de la meitat d'aquestes xifres es deu a recuperacions o recessions més superficials en mercats emergents estressats, com Turquia, l'Argentina i l'Iran, i la resta a recuperacions en països on el creixement es va desaccelerar significativament el 2019 en comparació amb el 2018, com el Brasil, Mèxic, l'Índia, Rússia i l'Aràbia Saudita ", explica l'FMI.

D'aquesta manera, l'economista en cap de l'FMI alerta que, davant d'una desacceleració sincronitzada i una recuperació incerta, les perspectives globals "segueixen sent precàries", de manera que no hi ha marge d'error i insta els líders polítics a cooperar en "desescalar" les tensions comercials i geopolítiques.

stats