Economia 10/06/2014

Foment amenaça amb multes de 600 euros els usuaris de les aplis per compartir cotxe

Els que prestin els serveis amb plataformes com Uber i BlaBlaCar s'enfronten a sancions de fins a 18.000 euros

Europa Press
2 min
El servei d'Uber / UBER

MadridEl ministeri de Foment ha advertit als usuaris de serveis de cotxes compartits que no compten amb la corresponent autorització de transport per operar que incorren en una "infracció molt greu" que pot comportar multes d'entre 401 i 600 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sanció per a les empreses o persones que promoguin, ofereixin o prestin aquests serveis sense tenir la llicència administrativa pot oscil·lar entre 4.001 i 6.000 euros, imports que augmentarien fins als 18.000 euros en cas de reiteració.

Dos dels serveis que han fet més fortuna a l'Estat de compartició de cotxes són Uber, que ja té presència a Barcelona i que permet als particulars fer de taxistes, i BlaBlaCar, que serveix per compartir trajectes llargs.

En un comunicat, el departament que dirigeix Ana Pastor indica que aquestes multes estan fixades en la Llei d'Ordenació dels Transports Terrestres (LOTT). Aquest text estableix que les persones i les empreses que realitzin transports de viatger per compte aliè en vehicles de turisme mitjançant retribució econòmica han d'estar autoritzats per l'Administració.

Així, Foment indica que els Serveis d'Inspecció del Transport Terrestre han de vetllar pel compliment d'aquesta legislació "davant l'aparició d'anuncis als mitjans i xarxes de comunicació en els quals diferents empreses fan pública la seva intenció de llançar plataformes de contractació de serveis de transport de viatgers en vehicles de turisme particulars".

Segons recorda el Ministeri, l'autorització de transport té com a finalitat "assegurar que el servei que reben els usuaris reuneix les adequades condicions de seguretat i qualitat". "Circumstàncies que no són possibles de presumir quan el prestador del servei no ha acreditat davant l'Administració que compleix amb els requisits legals i reglamentàriament exigits per obtenir-la", segons subratlla Foment.

Així, Foment assegura que, en coordinació amb les comunitats autònomes, quan té coneixement de la prestació de serveis que poguessin no adequar-se al marc regulador vigent, "realitza totes les actuacions d'inspecció i control necessàries i estableix, si escau, les sancions que corresponen quan hi hagi conductes contràries a l'esmentada legislació".

A més, Foment assegura que ha traslladat a les inspeccions d'altres departaments (com Ocupació o Agència Tributària) els possibles incompliments que afectin les seves respectives competències "per assegurar el ple compliment de tota la legislació vigent".

stats