Energia
Economia 01/12/2022

França farà talls d'electricitat de dues hores per evitar una gran apagada

El govern presenta un pla que posarà en marxa només si el sistema elèctric es tensiona

2 min
Una planta nuclear a Chooz, França.

ParísEl govern francès en parla obertament: si l'hivern és fred, al gener podria haver-hi talls d'electricitat arreu del país. Amb un funcionament inèditament baix dels reactors nuclears per problemes de manteniment i la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna, el temor a un col·lapse del sistema elèctric que deixi a les fosques França és ben real. Per evitar una apagada general com la que va viure el país el 1978, l'executiu ha fet públic un pla que consisteix en fer talls controlats de dues hores si es detecta en un moment donat que el sistema elèctric està massa tensionat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el pla, es faran talls en zones geogràfiques concretes d'una durada de 120 minuts i en hores de màxim consum, entre les 8.00 hores i les 13.00 hores, i entre les 18.00 i les 20.00 hores. Mai hi haurà una ciutat sencera a les fosques –els talls afectaran al voltant de 1.000 llars en cada zona i s'anunciaran el dia abans– i, en principi, les àrees que pateixin els talls aniran rotant per evitar que a un mateix usuari li tallin la llum dues vegades. Evidentment, els talls d'electricitat no afectaran ni zones amb hospitals ni amb serveis d'emergència com bombers o policia, ni les seves àrees més pròximes. Tampoc les residències de la tercera edat. Amb tot, es calcula que el 60% dels francesos es poden veure afectats en algun moment.

El pla, però, sí que preveu que les escoles de les àrees afectades hagin de tancar. "L'acollida d'infants a les escoles no es podrà fer al matí: obrir una escola quan no hi ha ni alarma, ni electricitat ni calefacció no respon a les exigències de seguretat", han explicat fonts governamentals. Els talls afectaran també empreses, comerços i fins i tot el metro. La mesura deixarà els usuaris no només sense telèfon fix sinó també els mòbils sense cobertura. El govern ha recordat que el 112 funciona per comunicar qualsevol emergència fins i tot quan el telèfon està fora de cobertura, però les operadores posen en dubte que el dispositiu funcioni.

No posar en marxa la rentadora en hores punta

Abans de prendre la mesura, quan el sistema mostri els primers símptomes d'estar tensat, el govern farà una crida a reduir el consum elèctric a les hores punta. Es demanarà als ciutadans gestos com abaixar la calefacció, no posar en marxa aparells elèctrics com la rentadora o el forn, limitar el visionat de vídeos en streaming o limitar el consum d'aigua calenta.

stats