Economia 07/05/2020

La tornada dels funcionaris de la Generalitat al seu lloc de treball serà entre el maig i el juny

Reduiran els desplaçaments, s'identificaran els col·lectius de risc i utilitzaran material protector

Elisabet Escriche Rivas
2 min
Les instal·lacions de la Generalitat a la Zona Franca

BarcelonaLa Generalitat ja està planificant com serà la reincorporació presencial al lloc de treball dels funcionaris durant l'etapa de desconfinament. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha especificat aquest dijous que es preveu sigui entre mitjans de maig i principis de juny. Budó, però, ha deixat clar que dependrà de l'evolució de les dades epidemiològiques i de com es vagin assumint les fases de desescalament. De moment, la Generalitat ja ha publicat una instrucció que recull les mesures de seguretat i prevenció que es duran a terme.

Protecció de la plantilla

  • Es continuarà prioritzant el teletreball. En el cas d'anar al lloc de treball, els departaments hauran de garantir la distància de seguretat entre treballadors d'un mínim de dos metres. Per aconseguir-ho, la reincorporació serà gradual, hi haurà reassignacions de tasques, s'establiran torns o es combinarà treball presencial i teletreball per reduir el temps de presència i el nombre de persones als centres de treball.
  • Al personal se'ls facilitaran mascaretes, guants i si cal ulleres i es formarà els treballadors sobre l'ús d'aquest material. La plantilla d'administració i tècnics i la del laboral utilitzaran mascaretes quirúrgiques o FFP2, d'acord amb el que estableixi l'avaluació de riscos.
  • Es fixaran pautes d'higiene: s'hauran de rentar les mans de manera freqüent i serà obligatori abans d'accedir i abandonar el lloc de treball. Tothom que entri als centres de treball, també els que no hi treballin, hauran de fer servir el gel hidroalcohòlic que hi haurà a l'entrada.
  • Els serveis de prevenció de riscos laborals identificaran i avaluaran el personal que pertanyi a grups vulnerables per dur a terme l'adaptació addicional al lloc de treball, mesures de mobilitat o, fins i tot, emetre'ls un informe de proposta d'incapacitat temporal. En aquest grup hi ha persones amb diabetis, malaltia cardiovascular, hipertensió, malaltia hepàtica crònica, malaltia pulmonar crònica o renal, immunodeficiències, càncers, embarassades o majors de 60 anys.

Ús d'àrees comunes

  • S'establiran zones d'entrada i de sortida diferenciades per evitar aglomeracions i sempre que es pugui es deixaran les portes obertes per utilitzar el mínim les manetes. A més s'usaran les escales sempre que es pugui i si s'utilitza l'ascensor s'haurà de dur mascareta.
  • Els departaments disposaran d'un protocol de neteja i desinfecció diari en espais i superfícies de treball, manetes, polsadors, taules, mostradors o passamans d'escales. També els equips electrònics, com els ordinadors, poder ser desinfectats amb alcohol isopropílic.

Reduir desplaçaments

  • Es prioritzarà el desplaçament a peu, en bicicleta o patinet i vehicle particular. Si es facilita un transport privat col·lectiu, es limitarà l'ocupació a un terç per mantenir la distància mínima de seguretat.
  • Les reunions, sessions formatives, jornades o seminaris es duran a terme de forma telemàtica.
stats