Economia 23/08/2021

Gamestop resisteix sis mesos després de sembrar el caos a Wall Street

El preu de les accions està més d'un 3.000% per sobre del nivell de fa un any

3 min
Accions Gamestop

BarcelonaGamestop va sembrar el caos a Wall Street a principis d’aquest any, quan el preu de les accions va passar en qüestió de dies de valer menys de deu dòlars a tocar un sostre de gairebé 350. Més de mig any més tard, aquesta cadena nord-americana de botigues de videojocs continua amb pèrdues, però ha aconseguit dues ampliacions de capital per valor de més de 1.500 milions i aquesta setmana mantenia el valor dels seus títols per damunt dels 150 dòlars al parquet de Nova York.

Al gener les accions de Gamestop van ser l’objecte d’un atac massiu dels usuaris de Reddit, una xarxa social de fòrums molt popular als Estats Units, on petits inversors es van coordinar per inflar de manera molt ràpida el valor dels títols. La jugada va provocar pèrdues de milers de milions de dòlars a diversos hedge funds, els fons especulatius de Wall Street que tenien posicions en curt contra Gamestop.

Una posició en curt és una aposta que el preu d’un actiu –per exemple, una acció– caurà. Quan un hedge fund detecta una empresa amb problemes, en manlleva accions a un intermediari (acostuma a ser un gran banc) i immediatament ven l’acció a borsa. Dies més tard, quan el preu de l’acció ha caigut, el fons recompra els títols i els retorna a l’intermediari amb una petita comissió, mentre s’embutxaca la diferència de preu.

Gamestop era una empresa que portava anys amb un model de negoci a priori caduc, ja que és una cadena de botigues de videojocs que ha tingut dificultats per adaptar-se al nou món del comerç online i les descàrregues de jocs per a mòbil. És per això que era un objectiu fàcil dels especuladors a curt. No obstant això, durant el 2020 el preu va arribar a ser tan baix que altres fons d’inversió van detectar que podien treure rendiments fent pujar el valor. Entre les compres d’aquests nous fons i la coordinació de milers de petits inversors a través de Reddit, van fer créixer el preu de l’acció a nivells impensables només uns dies abans, cosa que va provocar la ruïna dels fons baixistes i l’alegria dels redditors, molts dels quals eren gent molt jove que actuava moguda per una forta pulsió antisistema. 

La situació de caos registrada entre finals de gener i principis de febrer es va anar calmant i el preu de Gamestop va anar caient. La companyia encara té els problemes crònics que arrossega des de fa anys, però intenta fer els deures per readaptar-se al mercat: el primer trimestre va mantenir les pèrdues, però van ser de 66 milions de dòlars, quan un any abans havien sigut de 165 milions.

Gamestop ha intentat fer un gir cap a les vendes online, la qual cosa l’ha obligat a tancar més de 800 botigues físiques arreu dels Estats Units, un element que explica la reducció de les pèrdues derivades dels menors costos en lloguers i mà d’obra.

La majoria d’analistes coincideixen que el valor actual de l’acció, per sobre dels 150 dòlars –un 3.000% per sobre que l’agost del 2020–, continua sent massa alt per la situació financera de la companyia, tot i haver caigut un 26% en els últims dos mesos. Però malgrat això, entre el març i el juny la direcció de Gamestop va aconseguir aixecar 1.551 milions de dòlars en dues emissions de noves accions que van servir per reduir notablement el deute del grup.

Denúncies a Robinhood

La pujada tan forta del preu de Gamestop registrada al febrer va tenir derivades més enllà de les pèrdues dels hedge funds, ja que els redditors feien les seves inversions a través d’aplicacions de mòbil, la més popular de les quals és Robinhood. Aquestes aplis ofereixen invertir en borsa sense comissions, però fan negoci llogant les accions dels usuaris a hedge funds, alguns dels quals s’havien enganxat els dits amb posicions a curt contra Gamestop.

Robinhood va suspendre les compres de Gamestop mentre mantenia les vendes, la qual cosa impedia que el preu pugés i, per tant, afavoria els hedge funds i perjudicava directament els petits inversors. L’aplicació té ara oberts una cinquantena de processos judicials, que es poden allargar anys a causa de la complexitat, per denúncies per manipulació de mercat i per haver suspès les compres de Gamestop sense la necessària autorització del regulador. L’apli vol començar a cotitzar a borsa els pròxims mesos.

stats