Economia 19/02/2013

Gas Natural guanya un 8,8% més que l'any passat gràcies al negoci exterior

El conseller delegat, Rafael Villaseca, assegura que les mesures del govern espanyol per acabar amb el dèficit de tarifa han costat a Gas Natural 340 milions d'euros

Efe
3 min
El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca / EFE

MadridGas Natural Fenosa va guanyar l'any passat 1.441 milions d'euros, un 8,8% més que el 2011, gràcies a la bona evolució del seu negoci exterior, una peça "clau" en l'estratègia de la companyia per als pròxims anys, amb la qual pretén compensar l'estancament a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els comptes presentats avui a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el resultat brut d'explotació (Ebitda) del grup va créixer un 9,4% el 2012, fins assolir els 5.080 milions d'euros, i el deute net es va reduir fins a tancar l'any en 16.000 milions d'euros.

El conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca, ha destacat que aquestes magnituds proven que el grup ha complert els objectius marcats en el pla estratègic per al 2012, tot i que l'evolució no ha estat igual en tots els mercats.

Així, la contribució internacional al benefici abans de descomptar impostos va créixer un 22,6% el 2012, fins a suposar el 43,2% del total -davant del 38,5% de l'any anterior-, en detriment de l'aportació espanyola.

La companyia ha apuntat que un dels factors que han perjudicat els comptes a Espanya són les mesures adoptades pel govern espanyol per tallar el dèficit de tarifa, la diferència entre els ingressos del sistema elèctric i els costos de generar l'electricitat i que supera ja els 27.000 milions d'euros.

Villaseca ha xifrat l'impacte d'aquestes polítiques en 340 milions d'euros i ha avançat que "acabaran arribant al client final" perquè la companyia no tindrà "més remei" que repercutir-les com qualsevol altre cost.

El conseller delegat ha confiat que aquestes mesures permetran deixar de generar dèficit de tarifa aquest any, i ha recordat que el grup té encara 1.065 milions d'euros pendents de cobrament per aquest concepte.

Encara que ha reconegut els esforços del govern central per combatre el "greu problema" del dèficit, ha considerat que "convindria evitar" que es prenguin mesures "cada tres o quatre mesos" i ha afegit que li agradaria "arribar a un punt final" d'estabilitat regulatòria.

Segons la seva opinió, aquesta reforma hauria d'anar en el sentit de solucionar els "desajustos" actuals, que es produeixen perquè "conviuen en el sector moltes coses que no estan harmonitzades", com els contractes lliures amb la tarifa o el mercat majorista amb les tecnologies subvencionades.

D'altra banda, Gas Natural Fenosa va invertir 1.386 milions d'euros l'any passat, un 8,5% més, principalment a Espanya, encara que Villaseca ha avançat que, a partir d'ara, els recursos aniran dirigits preferentment cap a mercats amb major potencial de creixement.

Aquesta serà una de les peces fonamentals del pla estratègic per al període 2013-2015 que la companyia presentarà al maig, juntament amb la "contenció i reducció de costos operatius" i una estricta "disciplina financera".

En relació amb la reducció de costos, Villaseca ha reconegut que "sens dubte hi haurà ajust" de plantilla, encara que ha insistit que la intenció del grup és que aquest no sigui "traumàtic".

En línia amb l'aposta pel negoci exterior, el conseller delegat ha assegurat avui que està "satisfet" amb el tracte que rep als països on opera i que no té "cap sospita" ni tem possibles expropiacions.

De fet, ha afirmat que estarà "atent" a possibles "oportunitats" per ampliar la seva participació o el seu contracte d'utilització del Medgaz, el gasoducte que uneix Algèria amb la costa d'Almeria, que actualment és del 10% en els dos casos.

A més, Gas Natural Fenosa ha revelat avui que la proposta de dividend a càrrec dels resultats del 2012 puja a 895 milions d'euros, un 8,7% més que l'any anterior, fet que suposa un "pay out" (percentatge de retribució als accionistes sobre el total de benefici) del 62%, que s'abonarà en efectiu.

stats