Energia

La gasolina es dispara un 4,4% i el gasoil un 5,6%

La guerra accelera l'encariment dels carburants, que arriben a preus rècord

2 min
La treballadora d’una gasolinera de Bilbao omplint el dipòsit d’un cotxe. El preu del petroli ha augmentat un 91% des de principis del 2021.

L'atac de Rússia a Ucraïna ha accelerat l'encariment dels preus dels carburants a Espanya, que estaven en rècords històrics però l'última setmana s'han disparat, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea d'aquest dijous. La gasolina de 95 octans s'ha encarit en només una setmana un 4,4%, mentre que el gasoil ho ha fet un 5,6%. Els dos carburants han arribat als seus màxims històrics: 1,679 euros el litre en el cas de la gasolina de 95 octans i 1,581 euros el litre en el cas del dièsel. L'increment dels preus ha agafat embranzida amb la guerra, ja que la setmana anterior, tot i anar cap amunt, la gasolina s'havia encarit un 1% i el gasoil un 1,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però aquests són els preus de mitjana que recull el preu mitjà de més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre l'1 i el 7 de març, cosa que significa que el preu en moltes estacions de servei pot ser superior a aquesta mitjana. De fet, ja hi ha alguns punts on el litre de gasolina de 95 octans s'està pagant a 2 euros, cosa mai vista fins ara.

La d'aquesta setmana és la desena pujada seguida dels carburants, que ja s'havien començat a encarir abans de la invasió d'Ucraïna. De fet, la gasolina se situa ja un 10,3% per sobre de l'anterior preu rècord de nou anys enrere, mentre que el gasoil marca un preu un 9,4% superior al seu màxim anterior, també del 2012.

Darrere de l'escalada que pateixen des que va començar l'any els carburants hi ha principalment l'encariment del petroli, que se situa actualment en nivells històricament alts i el preu del qual podria continuar augmentant després de la prohibició anunciada pels Estats Units i el Regne Unit sobre les importacions de cru rus. A això s'hi afegeix la postura de l'aliança OPEP+, que inclou l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i altres productors com Rússia, de no augmentar el bombament del cru en el context actual marcat per la invasió russa d'Ucraïna.

Tot i això, la Unió dels Emirats Àrabs, un dels pocs països de l'OPEP amb capacitat per augmentar la producció, ha mostrat el seu suport a un possible increment de l'oferta.

27 euros més que fa un any

Amb aquests preus, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa actualment més de 92 euros, mentre que amb gasoil arriba als 87 euros, fet que suposa pagar prop de 27 euros més que un any enrere. El preu de la gasolina ha augmentat un 42% des del gener del 2021, i el del gasoil un 48%.

Tot i la nova pujada del preu dels carburants, a Espanya es mantenen per sota de la mitjana europea, que, segons l'estadística de la UE, se situa en 1,867 euros el litre per a la gasolina i en 1,792 euros per al gasoil.

stats