Economia 28/12/2012

La Generalitat ingressa 309 milions d'euros per la privatització dels túnels del Cadí i Vallvidrera

Un consorci liderat per Abertis ha pagat una part dels 430 milions que es van acordar pel traspàs de la gestió de Tabasa durant els propers 25 anys. La resta es pagarà quan acabi la concessió

Efe
2 min
Abertis diu que està pendent que el Govern digui si les condicions que presenten són acceptables.

BarcelonaEl departament d'Economia i el consorci liderat per Abertis han tancat avui l'acord per a la gestió, per un període de 25 anys, dels túnels de Vallvidrera i el Cadí, la qual cosa ha permès a la Generalitat ingressar el cànon inicial de 309,6 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests 309,6 milions d'euros suposen el 72% del valor total de l'operació, que puja a 430 milions. La quantitat restant es liquidarà al final del període de concessió, segons ha informat la conselleria que dirigeix Andreu Mas-Colell.

La Generalitat ha tancat l'acord amb Abertis l'endemà de signar amb Acciona la privatització de la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la qual cosa li ha permès ingressar també 300 milions d'euros corresponents al primer tram del cànon. En aquest cas la concessió és per un període de 50 anys i el valor total de l'operació és de 1.000 milions.

La Generalitat, doncs, en la recta final de l'any, ha vist alleujada la seva situació de tresoreria amb l'ingrés de 609,6 milions d'euros gràcies a aquestes dues privatitzacions, que han suposat un baló d'oxigen per al Govern.

El govern català va adjudicar el passat 5 de desembre al consorci liderat per Abertis i el banc brasiler BTG Pactual l'explotació dels túnels de Vallvidrera i el Cadí, mentre que la propietat de les infraestructures i el servei continuen sent públics.

La cessió de l'explotació implica a més la dissolució de les empreses públiques Tabasa i Túnel del Cadí, encarregades fins ara de la gestió d'aquestes infraestructures.

Amb aquesta concessió, el Govern dóna per tancat el procés de privatitzacions pendents per al present exercici, després que a principis de novembre adjudiqués al grup empresarial liderat per Acciona la gestió d'Aigües Ter-Llobregat.

L'executiu compleix així el seu objectiu de tancar aquests dos contractes abans del 31 de desembre per poder destinar els ingressos obtinguts a reduir el dèficit.

stats