Economia 24/12/2019

Treball qüestiona la legalitat dels contractes de Ryanair a Girona

La conselleria amenaça la companyia amb sancions si no revisa la proposta als treballadors

Ara
2 min
Un avió de Ryanair a l'aeroport de Girona.

BarcelonaLa Generalitat ha llançat aquest dimarts un primer avís a Ryanair: diverses clàusules dels contractes que han proposat a part de la plantilla de l'aeroport Girona "incompleixen la normativa laboral i de prevenció de riscos laborals". Ho ha fet mitjançant un comunicat de la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies en el qual s'explica que Inspecció de Treball confirma que hi ha clàusules "contràries" a la legislació. El departament arriba a aquesta conclusió després de fer una inspecció a l'aeroport, trobar-se amb un representant de la companyia i analitzar un model de contracte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En primer lloc, pel que fa a les funcions, el departament especifica que el marge de discrecionalitat –la poca regularitat– que es vol atribuir a la companyia "supera els límits permesos" per llei. En aquest sentit, el document també fa referència a la ubicació i la mobilitat i explica que, al seu parer, la companyia pretén "instaurar la figura d'un treballador gairebé itinerant". A més, Treball critica que les previsions de les retribucions tampoc estan ajustades a dret, ja que detecten un salari garantit "que queda per sota del mínim interprofessional vigent".

Així mateix, sempre segons aquest informe, tampoc es concreten els complements retributius als quals els treballadors poden tenir dret, cosa que "fa impossible conèixer la retribució real i si s'ajusta, com a mínim, al sòl salarial legalment previst". Per aquest motiu, Inspecció assenyala que s'incompleixen també les obligacions d'informar sobre el contingut concret del contracte de feina.

L'empresa pot modificar el període de vacances dels empleats

Els punts conflictius no s'acaben aquí. La Generalitat ha identificat també problemes en la gestió de les vacances dels treballadors –"La previsió que pretén imposar l'empresa de poder modificar unilateralment el període previst", diu el document– i en les previsions en matèria de salut laboral, àmbit en què Ryanair vol "obligar els treballadors a realitzar exàmens mèdics en qualsevol moment i ser rellevats després dels resultats".

Recollida tota aquesta informació, la conselleria ha compartit amb Ryanair les seves conclusions i ha convidat la companyia a revisar la seva actuació amb els treballadors a Girona i reconduir les condicions laborals cap a les que estableix la llei. El departament ha assegurat que, si això no passa, actuarà "amb tota la contundència" que sigui necessària, i recorda que ja va sancionar l'aerolínia irlandesa en altres ocasions per haver vulnerat el dret a vaga. De fet, ha avisat Treball, l'incompliment d'aquestes clàusules "suposaria incompliments tipificats com a greus o molt greus en matèria laboral i prevenció de riscos laborals", cosa que comportaria la imposició de sancions importants.

stats