Economia 16/12/2012

Gérard Depardieu renuncia al passaport francès per les crítiques al seu "exili fiscal"

L'actor havia donat suport a Sarkozy en la campanya i protesta per la pujada d'impostos als rics que proposa Hollande

Efe
2 min
La filla del dictador uzbek fitxa Depardieu

ParísL'actor francès Gérard Depardieu es mostra indignat per la virulència de les crítiques rebudes després que se sabés que trasllada la seva residència a Bèlgica per raons fiscals i, a més d'insistir que sempre ha pagat els seus impostos, diu que renuncia al seu passaport.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una carta oberta publicada aquest diumenge per 'Le Journal du Dimanche' dirigida al primer ministre francès, Jean-Marc Ayrault, que aquesta setmana va criticar en termes molt durs, Depardieu assenyala que li entrega el passaport i la targeta de la Seguretat Social que "mai ha utilitzat".

"Ja no tenim la mateixa pàtria, sóc un veritable europeu, un ciutadà del món com m'ho va inculcar sempre el meu pare", replica al cap del govern l'actor, que als seus 64 anys i després de 42 de carrera amb més de 170 pel·lícules, és una de les majors glòries vives del cinema francès.

Es manifesta particularment molest amb el terme "menyspreable" que va utilitzar dimecres passat Ayrault en una entrevista a la televisió -unes hores més tard se'n va desdir- per qualificar la decisió de Depardieu de fixar la seva residència al poble belga de Néchin, al costat de la frontera francesa, on s'ha comprat una casa.

"Qui és vostè per jutjar així?", Li replica després recordar que va començar a treballar als 14 anys en una impremta, després com a mosso de magatzem, després com a artista, i que sempre ha pagat els seus impostos.

Afirma que "desgraciadament" ja no té res més a fer a França i que, encara que seguirà estimant els francesos, se'n va perquè, diu, "vostès consideren que l'èxit, la creació, el talent, i en realitat la diferència, s'han de sancionar".

Una probable al·lusió a la política de l'actual govern socialista, que ha planejat un augment dels impostos en particular per als més rics.

L'actual president, François Hollande, en la campanya per a la seva elecció la passada primavera -durant la qual Depardieu havia donat suport públicament al seu rival, el conservador Nicolas Sarkozy- fins i tot va anunciar que crearia un impost del 75% per als que guanyen més d'un milió d'euros, cosa fins ara posposat.

Renegociació del conveni amb Bèlgica

El govern francès ha reiterat aquest diumenge que vol renegociar el conveni fiscal amb Bèlgica arran de la polèmica iniciada pel conegut actor.

stats