Mercat laboral
Economia 18/06/2021

El govern anticipa una "intensíssima" recuperació del mercat laboral al juny, amb 190.000 nous afiliats

Escrivá celebra estar cada cop més a prop dels nivells prepandèmics tot i que encara hi hagi 466.000 treballadors en ERTO

2 min
El ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaA dotze dies de tancar la primera meitat de l'any, el ministeri de Seguretat Social ha fet un petit espòiler de com acaba. Segons els seus càlculs, aquest juny s'hauran creat prop de 190.000 nous llocs de treball. La xifra suposaria que els últims dos mesos s'han recuperat més de 230.000 llocs de treball del milió que va destruir la pandèmia durant la primavera de l'any passat. Sumats als 680.000 treballadors que s'han anat recuperant des de llavors, això vol dir que s'està cada cop més a prop dels nivells prepandèmics, fins i tot mirant dades desestacionalitzades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Al maig i sobretot al mes de juny estem tenint una recuperació extraordinàriament forta", ha valorat José Luis Escrivá, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. "Està sent intensíssima, ens està sorprenent respecte a les nostres millors expectatives", ha insistit. El titular del ministeri ha relacionat la millora amb els avenços en la vacunació i amb l'alleugeriment de les restriccions a la mobilitat. Segons Escrivá, l'estadística només seria comparable amb l'estiu de l'any passat, quan va començar el moviment després de la paràlisi de l'estat d'alarma.

Caldrà esperar una mica menys d'una quinzena de dies per confirmar la radiografia, que s'ha avançat per primer cop a mitjans de mes com a primer tastet d'una nova dinàmica al ministeri de Seguretat Social. Aquest departament publicarà a partir d'ara estadístiques quinzenals que mostrin tant l'evolució de l'afiliació com dels ERTO.

Per sectors, tot apunta que la revifada de l'activitat s'haurà notat sobretot en l'àmbit dels serveis, encara que també es detecta "un creixement molt intens" en la construcció. De fet, la comparació amb els mesos de juny d'entre el 2017 i el 2019 evidencia taxes positives a la majoria de sectors, però sobretot en el dels menjars i les begudes i en el dels allotjaments. Escrivá ha matisat, amb tot, que l'hostaleria encara està un pèl per sota dels nivells d'altres anys si se n'observa l'evolució des del gener. Pel que fa a la previsió per comunitats, malgrat que el creixement de l'ocupació serà superior a l'habitual a tot arreu, l'increment més "espectacular" s'espera a les Illes Balears.

Ara bé, Escrivá també ha explicat que la sortida de treballadors dels ERTO no està sent tan ràpida com la recuperació de l'afiliació, un fenomen que ha atribuït precisament al fet que encara no ha arribat tot el turisme estranger que s'espera. Fins ara aquest juny hi ha 77.000 persones menys en ERTO, però encara en queden unes 466.000 en aquesta situació.

En paraules del titular del ministeri, en el cas dels expedients de regulació temporal de l'ocupació, "no hi ha el dinamisme que hi ha en l'afiliació". La idea és, en aquest cas sí, esperar a finals de juny per avaluar-ho, perquè les empreses tenen tot el mes per registrar canvis que potser són del dia 1. Així i tot, Escrivá raona que té sentit: s'avança més en comunitats autònomes menys obertes al turisme internacional perquè l'arribada d'aquest turisme, sobretot del britànic, és lenta i perquè el juliol i l'agost també seran mesos rellevants en aquest sentit.

stats