Economia 21/09/2017

El govern espanyol ajorna l'aprovació de pressupostos per falta de suport

Rajoy tenia previst aprovar-los demà, però ha de renegociar i ho deixa per a la setmana que ve

Júlia Manresa
2 min
Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda, aquest any no ha rebaixat l’interès que paguen les comunitats al FLA.

MadridEl govern de Mariano Rajoy no té garantits tots els suports per poder aprovar els pressupostos aquest divendres. Al mateix temps que Ciutadans anunciava el seu suport als comptes de l'executiu popular, fonts d'Hisenda han confirmat a l'ARA que l'aprovació dels comptes s'endarrereix, de moment una setmana, perquè s'han de negociar amb partits i sindicats. Tot això, a més, en plena escalada del conflicte a Catalunya i amb el ministeri d'Hisenda, l'encarregat de presentar-los, centrat en la intervenció a les finances de la Generalitat.

De fet, les darreres setmanes, el PNB, soci clau en l'aprovació dels pressupostos populars, havia posat en dubte el seu suport als comptes de Rajoy després de l'escalada de tensió i la resposta del l'Estat a Catalunya.

A més, ahir els sindicats de funcionaris van rebutjar la proposta que el ministeri d'Hisenda els havia posat sobre la taula per a la pujada dels salaris d'aquest any. Per això, aquesta tarda es tornen a reunir, per intentar arribar a un acord. Just en aquest sentit, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que l'endarreriment es deu a la voluntat del govern espanyol d'incloure els agents socials, és a dir, els sindicats, en l'acord dels pressupostos.

De fet, Hernando ha negat que es tracti d'un ajornament i ha defensat que el que busca el govern del PP és estirar fins al final el calendari per mirar d'eixamplar suports. El portaveu popular al Congrés també ha negat que tingui res a veure amb el conflicte a Catalunya i amb una possible marxa enrere del PNB.

El paper de Ciutadans

Com ja va passar amb els pressupostos vigents, Ciutadans reclama la seva part de reconeixement. Rivera ha anunciat aquest dijous un nou acord per donar suport als pressupostos que passa per un total de 8.300 milions –similar al del 2017– que implica una rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes, però també una setmana més de baixa per paternitat i una millora de condicions per als cossos de seguretat. Un acord que Rivera ha batejat com "de reconeixement i alleugeriment".

stats