Política 03/05/2017

El PNB dona oxigen a Rajoy amb un pacte pels pressupostos

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, presumeix de política social i compromís amb les autonomies

Júlia Manresa / Dani Sánchez Ugart
3 min
El ministre d'Economia i Hisenda, Cristóbal Montoro

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha encarat el debat parlamentari dels pressupostos generals de l'Estat amb la tranquil·litat d'haver aconseguit els suports justos per a la votació que tindrà lloc aquest dijous. Els governs espanyol i basc han arribat a un acord sobre la quota basca amb el qual es desbloquegen les negociacions al voltant d'aquest assumpte després de 10 anys de topades entre les dues administracions. Sabent això, Montoro ha presentat els comptes per a aquest any com "els millors possibles" i els que tenen com a principal objectiu recuperar l'ocupació a Espanya però també mantenir la despesa social i, sobretot, un compromís de millora de la inversió amb les autonomies, que són les que en bona mesura executen aquesta despesa.

“Som a les portes d’una pau fiscal de 15 anys per a Euskadi”, deia ahir el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, i traslladava així la imatge de pragmatisme que caracteritza el PNB. Tot i això, els nacionalistes bascos continuen aprofitant la situació de necessitat del govern de Mariano Rajoy per continuar exigint i aquest matí han puntualitzat que el fet que "no n'hi ha prou" d'haver arribat a un pacte sobre la quota entre els governs basc i central, perquè hi ha altres qüestions importants que "no estan solucionades". Així, les negociacions continuen per intentar culminar l'acord.

Així doncs, el PNB no en té prou i ha reiterat que hi ha els mateixos "esculls" que ahir i que el que queda sobre la taula són els motius de desacord, qüestions que encara no s'han pogut solucionar. Però el cert és que l'acord s'ha formalitzat pocs minuts abans que comencés el debat de les esmenes a la totalitat al projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2017, un acord que donarà al PP els 5 diputats que li faltaven per arribar a la meitat justa de la Cambra (175 diputats) per passar la primera votació aquest dijous a través d'un empat i encarar la segona fase, la de les esmenes parcials, per a la qual sí que requereix, com a mínim, la meitat més un dels vots.

"L'hora de donar-se una alegria pressupostària"

Montoro ha venut el projecte de pressupostos per a aquest 2017 com el que permetrà sortir del procés excessiu de dèficit al qual està sotmesa Espanya per part de la Comissió Europea i que l'obliga a complir uns objectius a finals d'any i a contenir la despesa. Així, el titular d'Hisenda ha assegurat que malgrat tenir una vida de només 6 mesos, els comptes que el PP pretén aprovar permetran reduir prou el dèficit per poder treure's aquesta cotilla i "donar-se una alegria pressupostària", per poder gastar millor.

Així, Montoro ha retret als partits que critiquin aquest projecte i ha assegurat que la despesa pública que preveuen aquests comptes està destinada principalment a la despesa social que "no maltracta ningú". El ministre d'Hisenda ha assegurat que cal gastar millor i controlar la despesa, però ha carregat contra part de l'oposició, i ha sostingut que ara que ja s'ha sortit d'una crisi que està originada per una "borratxera de despesa pública" ja volen "sortir de copes a celebrar-ho".

En aquest punt, el ministre encarregat de defensar els comptes de Rajoy ha dit que els pressupostos també suposen un compromís amb les comunitats autònomes. "No diguin que aquests pressupostos no aporten diners: aporten recursos per a totes les comunitats", ha etzibat, i ha recordat que donar suport als comptes també suposa garantir que hi haurà reforma del finançament autonòmic, que encara està pendent de tirar endavant. El ministre ha presumit d'incrementar en 5.400 milions el finançament per a les comunitats i de donar prioritat a infraestructures com ara el corredor mediterrani.

Alhora, el ministre d'Hisenda, que de cara a la segona fase necessita ampliar suports, ha retret a la resta dels grups parlamentaris que donin preferència a qüestions polítiques "alienes als pressupostos" quan toca negociar. "Animo els grups polítics que facin recompte de les coses que ens uneixen per sobre de les que ens separen per repensar el vot", ha conclòs el ministre. Quan ha acabat, el titular d'Hisenda ha volgut reiterar que el PP "ha negociat amb qui s'ha deixat negociar" i ha retret a algunes persones que "no han entrat a la negociació". El ministre no s'ha estat de "celebrar" públicament l'acord amb Ciutadans, i tampoc s'ha oblidat de la palanca que ha desencallat a últim moment la tramitació, el PNB, "amb qui hem tingut l'oportunitat d'atendre matèries que teníem pendents com ara la liquidació de la quota basca".

stats