ENERGIA
Economia 04/02/2014

El govern espanyol apuja la llum a les llars amb poc consum

La mesura és una arma de doble tall, ja que les famílies que han rebaixat el consum perquè viuen una mala situació econòmica en surten perjudicades

Xavier Alegret
2 min

Barcelona.Amb un mes de retard, l'1 de febrer, el govern espanyol va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) els preus de la llum del gener, que es mantindran per a un consumidor mitjà però que pujaran per a les llars amb poc consum i baixaran en les que en tenen més que la mitjana. L'executiu de Rajoy va publicar una pujada del 17,9% del preu de la potència instal·lada del preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), l'antiga tarifa d'últim recurs (TUR), mentre que va abaixar un 6,9% el preu de l'energia, la part de la factura que varia en funció del consum de cada llar.

El resultat d'aquest canvi serà que les famílies que tenen un consum alt, pagaran menys que al desembre. D'aquesta manera, les famílies nombroses se'n poden veure beneficiades, mentre que es penalitzen les segones residències. Tanmateix, la mesura és una arma de doble tall, ja que les famílies que han rebaixat el consum perquè viuen una mala situació econòmica en surten perjudicades. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar que la mesura és "un cop al que consumeix poc". La Confederació Espanyola de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris (Ceaccu) va coincidir que la pujada és "injusta" perquè "penalitza les famílies que ho estan passant més malament". És a dir, les que han intentat reduir la factura. Per això, considera "intolerable" aquesta penalització per "mantenir uns ingressos constants per a les grans elèctriques precisament quan cau el consum". A més, els canvis no incentiven l'eficiència energètica, ja que el consum perd pes i no és tan important en la factura.

L'organització de consumidors Facua va calcular que un consumidor mitjà, amb una potència instal·lada de 4,4 quilowatts -amb la PVPC-, que té una despesa de 366 quilowatts-hora al mes, continuarà pagant el mateix, uns 77 euros impostos inclosos. Però un amb menys despesa, de 250 quilowatts-hora, pagarà 59 euros, un 1,6% més que en els últims mesos.

stats