Economia 03/11/2020

El govern espanyol aprova un subsidi de 430 euros mensuals per a aturats sense ingressos

L'ajuda arribarà a mig milió de persones i es podrà cobrar durant un màxim de tres mesos

Núria Rius
3 min
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, aquest dimarts en roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridEl consell de ministres d'aquest dimarts ha donat llum verda a un subsidi per a persones que s'han quedat sense feina i han exhaurit qualsevol altra prestació durant la pandèmia. Ho ha anunciat la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, es tracta d'una prestació per donar cobertura a aquelles persones que entre el 14 de març i el 30 de juny rebien una prestació però la van perdre i tampoc tenen accés a altres prestacions ni a la possibilitat de buscar feina o incorporar-se al mercat laboral, fruit de les restriccions imposades per afrontar la pandèmia durant l'estat d'alarma. La quantitat total serà el 80% de l'IPREM, és a dir, 430 € durant tres mesos. Segons el govern espanyol, el subsidi hauria d’arribar a gairebé mig milió de persones que han perdut la feina en aquest context i fruit del covid-19.

Els beneficiaris de l'ajuda hauran d'estar en situació d'atur i inscrits al sistema públic com a demandants d'ocupació. A més a més, el subsidi només serà complementari amb l'ingrés mínim vital, però no amb qualsevol altra renda mínima, un salari social o qualsevol altra ajuda d'alguna de les administracions públiques.

La mesura, que neix del ministeri de Treball, ja acumulava un important retard des que el departament que dirigeix Yolanda Díaz la va començar a negociar amb els sindicats majoritaris i les patronals l'estiu passat. De fet, els mateixos sindicats CCOO i UGT ja van apuntar en el seu moment que si la no tirava endavant abans era fruit del bloqueig que hi presentava el ministeri d’Hisenda. Una crítica que aquest dimarts han reiterat dient que el subsidi "arriba tard i malament". En un comunicat conjunt, CCOO i UGT han denunciat que la posada en marxa ara de la mesura ha significat "l'incompliment d'un acord que ja es va aprovar fa mesos" i que, fruit d'això, no arribarà a totes les persones que s'havia calculat.

La prestació extraordinària per a persones desocupades es recollirà en un reial decret que aquest dimarts ha aprovat el consell de ministres i que també inclou noves prestacions per al sector de la cultura.

A més, el consell de ministres ha informat del repartiment de 26,4 milions d'euros recaptats a través del 0,7% de l'impost de societats, la coneguda popularment com a casella solidària de les empreses, que arribaran a gairebé 300 entitats del tercer sector, segons ha explicat la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero.

Air Europa, rescatada

El rescat de 475 milions d'euros de l'aerolínia Air Europa ha sigut una altra mesura aprovada al consell de ministres. És la primera gran empresa rescatada per la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) a través del fons de 10.000 milions d'euros per salvar grans empreses considerades estratègiques afectades per la pandèmia. L’aerolínia, propietat de la família Hidalgo, tindrà sis anys per tornar el préstec. L'empresa va perdre un 95% d'activitat entre el gener i el juny.

Montero també ha detallat algunes de les condicions tècniques que regulen el rescat: en un possible cas de compravenda o possibles aliances d'Air Europa, el SEPI té el dret de donar-hi el vistiplau. Alhora, podrà nomenar dos consellers d'Air Europa i negociar amb l'empresa el lloc de conseller delegat. Finalment, qualsevol regulació de la plantilla haurà d'estar autoritzada per l'òrgan públic.

Nou marc per a les subhastes de renovables

A proposta del ministeri per a la Transició Ecològica, el consell de ministres també ha aprovat el reial decret a través del qual es regula el procés de subhasta de les energies renovables i el seu nou règim econòmic com a mínim per als pròxims cincs anys. El govern espanyol busca establir un calendari més clar en la celebració de subhastes en què els participants oferiran el preu que estan disposats a cobrar per l'energia generada. La principal novetat és que desapareixen les primes a la instal·lació de plantes renovables i es garanteix un preu de venda de l'energia per als promotors durant aquest període de cinc anys. La primera licitació es farà abans que s'acabi l'any.

Millores en la cadena alimentària

El consell de ministres també ha aprovat una transposició europea sobre la regulació del procés de la cadena alimentària. La mesura s'afegeix al decret llei de l'abril que buscava "protegir la baula més dèbil", en paraules del ministre d'Agricultura, José Luis Planas, i que recollia, entre altres coses, que el preu fixat pels intermediaris no fos menor al cost de la producció de l'aliment. La nova normativa regula les pràctiques comercials deslleials, segons la legislació europea, i reforma així la llei de la cadena alimentària. En concret, busca regular la competència deslleial entre els grans comerciants i els productors.

stats