Laboral

Pla de xoc del Govern de 917 M€ per fomentar l'ocupació

L'objectiu és beneficiar mig milió de joves, dones i persones més grans de 45 anys o vulnerables

3 min
El president Aragonès i el conseller Torrent han presentat el pla de xoc.

BarcelonaEl Govern ha anunciat aquest dijous un pla de xoc per fomentar l’ocupació, dotat amb 917 milions d’euros, adreçat als col·lectius més afectats per l’atur: joves, dones i persones més grans de 45 anys o vulnerables. L’objectiu és que d’aquest pla se’n puguin beneficiar quasi mig milió de persones, segons han explicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, durant una visita a l’Institut Municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La quantitat és la més elevada destinada mai pel Govern a polítiques actives d’ocupació i significa un increment del 54,5% respecte a la del 2020. El president Aragonès ha qualificat el pla “del més ambiciós” que s’ha fet mai en polítiques actives d’ocupació, i ha assenyalat que té com a objectiu “revertir la situació” causada per la pandèmia, però tenint en compte que abans del covid “el nivell de desocupació ja era massa elevat”.

En aquest sentit, ha indicat que l'executiu vol que “ningú es quedi enrere” en la sortida de la crisi però, a més, pretén “transformar el model productiu” perquè sigui més resilient. Així doncs, ha indicat que la sortida de la crisi no ha d’augmentar només els beneficis de les empreses, sinó generar feina i una prosperitat compartida. “El pla no és només una gota al mig del mar, sinó que forma part d’una estratègia de política econòmica i social”.

La nova partida pretén arribar a quasi mig milió de persones, un 78% més de les que es van beneficiar de les polítiques actives de la Generalitat l’any passat, ha concretat el conseller Torrent. Ha indicat que els fons que s’hi destinaran provenen en gran part de la UE, tant dels fons React com dels del pla de recuperació, tot i que també hi haurà recursos de l’Estat i de la mateixa Generalitat.

Aragonès ha assegurat que la Generalitat és l’administració que més ajudes ha destinat als afectats per la crisi del covid. I el conseller Torrent ha recordat que la quantitat anunciada aquest dijous per a polítiques actives d’ocupació, més el pla d’ajudes als afectats per ERTO i al autònoms que ja va aprovar el Govern, sumen en total 1.436 milions d’euros.

El pla inclou ajudes a partir de 5.000 euros per a les empreses que contractin joves i amb el compromís de mantenir-los la feina. L’objectiu és afavorir la contractació de fins a 25.000 joves.

També s’impulsarà la contractació i formació de persones de més de 45 anys amb ajuts a empreses per potenciar la contractació de fins a 25.000 persones aturades i inscrites al Servei d’Ocupació de Catalunya, i recursos per a 15.000 contractes i formació per a dones joves, famílies monomarentals i més grans de 55 anys.

En xifres absolutes, fins a 263.000 dones seran beneficiàries del pla, un 80% més que fa un any. Pel que fa als altres col·lectius més vulnerables del mercat laboral, es preveu arribar a 111.989 joves (+70%), 98.465 majors de 45 anys i 65.605 persones amb discapacitat.

Entre altres mesures, ha recordat el conseller, el pla també vol impulsar l’adaptació a les noves necessitats del mercat de treball amb formació professional per a la reconversió i requalificació dels treballadors.

Torrent ha destacat que els 917 milions d’euros del projecte permetran finançar tots els programes que inclouen actuacions d’orientació laboral, formació, ajuts a la contractació, acompanyament a la inserció, desenvolupament econòmic local, l’impuls de l’economia social i el cooperativisme, entre d’altres. 

Impuls a la formació

Del pla destaca la partida destinada al foment de l’ocupació (305 milions d’euros) així com tot el paquet d’actuacions en l’àmbit de formació tant per a persones ocupades com desocupades (amb un pressupost de 202 milions d’euros). 

D’aquesta quantitat per a la formació, quasi 111 milions d’euros es destinaran a la FP de persones aturades, mentre que poc més de 91 milions aniran a la formació professional de persones que, malgrat tenir ocupació, necessiten una reconversió o requalificació per adaptar-se a les noves demandes laborals. A més, quasi 139 milions d’euros aniran destinats a programes en favor de la diversitat, com la inserció laboral de persones discapacitades.

Les xifres del pla
  • 78% És l’augment de beneficiaris del pla, que vol arribar a 496.802 persones
  • 54,5% És l’augment de la dotació rspecte a l’any 2020, quan es van destinar 593 M€
stats