Govern i agents socials tanquen l'acord per mobilitzar més de 1.000 M€ en ajudes per la pandèmia

993,2 milions seran per a empreses i autònoms i 60 milions per a treballadors afectats per ERTOs

3 min
El president Aragonès amb els representants dels agents socials al Palau de la Generalitat.

BarcelonaEl Govern ha volgut escenificar aquest dilluns una nova etapa de relacions amb els agents socials amb la firma d'un acord que preveu més de 1.000 milions d'euros d'ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors en ERTO o fixos discontinus que s'han vist afectats econòmicament per la pandèmia de covid-19. En un acte al Palau de la Generalitat s'ha firmat l'acord, presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i amb la presència dels consellers d'Economia i d'Empresa, Jaume Giró i Roger Torrent; els presidents de les dues principals patronals, Foment i Pimec, Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete; i els secretaris generals a Catalunya de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un total de 993,2 milions de les ajudes provenen de l'Estat i formen part del reial decret 5/2021 aprovat pel govern espanyol al març d'ajudes directes a les empreses sobreendeutades per la pandèmia però que són viables. En aquest cas, però, la Generalitat ampliarà el nombre de destinataris, ja que es passa del centenar d'activitats que recollia el govern espanyol fins a 191 sectors. Segons el conseller Giró, en aquest augment del nombre d'activitats s'ha buscat l'equilibri perquè les ajudes no acabin sent insuficients.

Segons ha detallat el conseller Roger Torrent, les ajudes seran per a aquelles empreses i autònoms que puguin demostrar una caiguda de la seva facturació el 2020 d'almenys el 30% respecte a l'any 2019. Aniran fins als 3.000 euros per a aquells empresaris i autònoms que declarin per estimació objectiva a l'IRPF; i de 4.000 a 200.000 euros en el cas que declarin per estimació directa. Segons Roger Torrent, aquestes ajudes arribaran a quasi 190.000 empreses i autònoms.

En el cas dels treballadors en ERTO, la partida prevista és de 60 milions d'euros que aporta la Generalitat. Les ajudes seran per a aquells que estiguin o hagin estat en aquesta situació entre l'1 de gener d'aquest any fins al 31 de maig, i seran de 600 euros per als que hagin estat en aquesta situació fins a tres mesos, i de 700 euros per als que hagin estat en ERTO quatre o cinc mesos.

Roger Torrent ha detallat que les corresponents ordres per a totes aquestes ajudes —tant a treballadors com a empreses i autònoms— es publicaran aquesta mateixa setmana i s'obriran els corresponents registres per tal que es puguin pagar a finals de juliol. En el cas dels treballadors no s'esperaran les dades del servei públic d'ocupació espanyol (SEPE), per evitar problemes i retards en l'obtenció de les dades, i es farà directament a través de la Generalitat per mitjà d'una declaració responsable.

Concertació social

En el seu discurs, el president Pere Aragonès ha emmarcat aquest acord en el Consell de Diàleg Social, que "ha revaloritzat la força dels grans consensos". Aragonès ha detallat que aquestes ajudes han de servir per "no deixar ningú enrere" en l'impacte socieconòmic de la pandèmia. Però també han de servir, ha indicat, per "impulsar la transformació" de l'economia. Aragonès ha incidit molt en aquest pacte amb patronals i sindicats com a exemple de "la concertació i la recerca del consens i dels acords" que s'ha fixat com a objectiu el seu Govern. "És gràcies als acords que aquest país avança", ha reblat el president.

Pere Aragonès també ha destacat la "mobilització sense precedents de recursos" que comporta aquest pacte amb els agents socials i, malgrat que ha reconegut que era conscient que les ajudes són insuficients, ha remarcat que "no s'han de menystenir". A més, ha animat els agents socials a seguir buscant pactes amb l'executiu. "Hem de continuar en aquesta dinàmica", ha indicat. Dona així per encetada "una nova etapa" basada en aquest diàleg i concertació "que ha de ser una forma de governança". "És el primer pas, en vindran molts més", ha conclòs.

stats