Les empreses podran demanar ajudes directes de fins a 200.000 euros i els autònoms rebran 3.000 euros

El consell de ministres dona llum verda al paquet d'11.000 milions d'euros

4 min
La ministra portaveu i titular d'Hisenda, María Jesús Montero, i la ministra d'Economia, Nadia Calviño.

MadridLes empreses i els autònoms més tocats per la pandèmia podran accedir a ajudes públiques directes. El consell de ministres ha aprovat aquest divendres el decret que inclou un paquet d'11.000 milions d'euros per a empreses i autònoms, uns diners que serviran per evitar que negocis viables acabin en fallida. Les ajudes a fons perdut són el gruix del pla: en total, 7.000 milions d'euros que gestionaran les comunitats autònomes. Però els criteris per atorgar-les seran comuns a tot l'Estat. "Intentem alleugerir la caiguda d’ingressos i el sobreendeutament de les empreses, i que això pugui posar en perill la seva supervivència", ha subratllat la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El decret detalla les condicions per accedir a les ajudes directes: les podran sol·licitar les empreses o els autònoms dels sectors afectats per la pandèmia que acreditin haver facturat el 2020 com a mínim un 30% menys que l'any anterior, i només es podran dedicar a pagar deutes pendents a partir del març de l'any passat de despeses fixes com el lloguer o els subministraments, i a eixugar deutes amb proveïdors o altres creditors. Pel que fa a les quantitats, els autònoms que tributen per estimació objectiva d'IRPF podran demanar un pagament únic de 3.000 euros, mentre que la resta d'autònoms i les empreses podran optar a ajudes d'entre 4.000 i 200.000 euros, segons la caiguda de la facturació. Les ajudes cobriran fins al 40% de la caiguda d'ingressos de les microempreses i autònoms (amb fins a 10 treballadors), i un 20% per a la resta d'empreses.

El decret especifica que hi haurà condicions. Les empreses i els autònoms que rebin ajudes directes hauran de mantenir l'activitat almenys fins al 30 de juny del 2022. A més, no podran repartir dividends ni incrementar la retribució dels directius. Només podran accedir a les ajudes a fons perdut les empreses i els treballadors per compte propi dels sectors afectats per la pandèmia: l'executiu no ha fet pública la llista exhaustiva de sectors i es remet a la publicació del decret al BOE –probablement aquest dissabte–, però apunta que hi seran els sectors del turisme, l'hostaleria i la restauració, i les indústries lligades al comerç i l'hostaleria. També àmbits auxiliars de transports o activitats relacionades amb la cultura i l'esport.

Salvavides per a empreses

El govern espanyol ha cedit a la pressió per injectar ajudes directes per salvar el teixit productiu. La tercera onada de la pandèmia, amb grans restriccions a la restauració i a la mobilitat en una bona part de l'Estat, ha deixat moltes pimes i autònoms a un pas de la fallida. Un any després del començament de la pandèmia, l'economia encara funciona a mig gas i la normalitat no començarà a treure el nas fins que la vacunació no sigui massiva. Les mesures aprovades durant el primer any de pandèmia –en forma d'avals, crèdits i ERTOs– no han sigut suficients perquè les empreses més afectades puguin sobreviure a la crisi. Les ajudes directes poden ser el seu salvavides.

Tot i això, sectors empresarials asseguren que arriben tard. La patronal catalana PIMEC ha valorat positivament l’aprovació de la concessió d’ajuts directes, però considera que haurien d’haver arribat amb més antelació, com ha demanat reiteradament l’entitat des de l’inici de la pandèmia. PIMEC també reclama que les ajudes arribin prioritàriament a les pimes, que són les més afectades per la situació. De del Govern, la secretària d'Economia, Natàlia Mas, ha destacat que les subvencions "arriben tard" i ha assegurat que la Generalitat intentarà canalitzar-les al més aviat possible als sectors afectats.

Més diners per a les Balears i Canàries

El paquet aprovat es divideix en tres instruments: les ajudes directes, un fons per reestructurar deutes de crèdits avalats per l'Institut del Crèdit Oficial (ICO) i un altre fons destinat a recapitalitzar empreses. Els diners d'aquest últim s'injectaran a través de l'empresa pública Cofides. Dels 7.000 milions d'ajudes a fons perdut, 2.000 seran per a les Illes Balears i les Canàries, molt afectades per la frenada del turisme. La resta, 5.000 milions, es repartiran entre la resta de comunitats, però el govern espanyol encara no ha fet el càlcul proporcional. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha assegurat que es faran "d'aquí uns dies" i tenint en compte els indicadors econòmics de cada comunitat el desembre del 2020.

L'Estat transferirà els diners a finals d'abril

Quan seran disponibles els diners? Calviño ha explicat que l'Estat transferirà d'aquí un mes i deu dies –a finals d'abril– les ajudes directes als governs de les comunitats autònomes mitjançant la signatura de convenis. Seran els governs autonòmics els encarregats d'atorgar les subvencions a les seves empreses i autònoms, però els criteris seran comuns a tot l'Estat. La vicepresidenta econòmica no s'ha atrevit a calcular a partir de quan les empreses podran disposar dels diners. "Com més aviat millor", s'ha limitat a dir.

El consell de ministres extraordinari d'aquest divendres també ha donat llum verda a la pròrroga de la moratòria de concursos de creditors fins al 31 de desembre. Així, queda suspesa fins a finals d'any l'obligatorietat per a les empreses en fallida de declarar el concurs de creditors.

stats