Economia 26/01/2021

La Generalitat aprova un nou paquet d'ajudes de 619 M€ per a treballadors i empreses

El Govern donarà 600 € als treballadors en ERTO amb rendes baixes i 2.000 € a les pimes per cada empleat afectat

4 min
Els consellers Chakir El-Homrani, Pere Aragonès i Ramon Tremosa, en la roda de premsa de presentació dels nous subsidis.

La Generalitat de Catalunya ha aprovat un nou paquet d'ajudes directes a empreses i treballadors de 619 milions d'euros per al primer trimestre d'aquest any. Les ajudes aniran destinades als empleats i les petites i mitjanes empreses que mantinguin part de la plantilla en un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), així com als autònoms que han patit una disminució més elevada dels ingressos per culpa de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, el Govern donarà 600 euros als empleats que estiguin afectats per un ERTO i que puguin demostrar uns ingressos inferiors al salari mínim de referència català, que la Generalitat calcula en gairebé 1.240 euros mensuals. Així doncs, qualsevol treballador amb un sou inferior a aquest que es trobi amb la feina suspesa per culpa d'un expedient temporal podrà sol·licitar el subsidi.

Igualment, les empreses que tinguin la plantilla afectada per un ERTO també podran rebre ajudes del Govern, sempre que compleixin dos requisits: comptar amb una plantilla inferior als 50 empleats i una facturació per sota dels 10 milions d'euros. Si els compleixen, aquestes companyies podran demanar una ajuda de 2.000 euros per treballador amb un topall màxim de 30.000 euros per empresa, amb l'obligació de mantenir els empleats contractats durant un any.

Finalment, la Generalitat ha decidit obrir una nova línia d'ajudes de 2.000 euros per als treballadors autònoms (amb un màxim de cinc empleats al seu compte) que acreditin una base imposable el 2019 inferior als 35.000 euros i un rendiment net el 2020 per sota dels 17.500 euros. Aquestes ajudes es demanaran amb un sistema igual al que finalment es va utilitzar per al paquet aprovat al desembre, després del col·lapse del sistema en un primer intent a la tardor. Així, es donaran a tots els afectats que compleixin les condicions, independentment de l'ordre de petició.

A més, el Govern mantindrà la resta d'ajudes empresarials específiques per als sectors més afectats, com ara la restauració.

Dels 618 milions que aportaran les tres línies de subvencions, el Govern estima que el paquet de suport als autònoms representarà uns 280 milions i beneficiarà uns 140.000 treballadors. Per la seva banda, les ajudes a les pimes amb treballadors en ERTO sumaran uns 208 milions i els subsidis als empleats afectats per expedients temporals d'ocupació sumaran 105 milions i podran ser sol·licitats per unes 175.000 persones.

A més, cal afegir-hi un segon paquet de 25 milions més en programes de formació laboral per a treballadors en ERTO per a unes 10.000 persones, també aprovat aquest dilluns.

Crítiques al govern espanyol

El Govern ha anunciat els programes d'ajudes un cop acabada la reunió de la Taula de Diàleg Social, que reuneix l'administració catalana amb els principals sindicats i patronals del país, amb qui les ha acordades. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha insistit que l'executiu voldria que les ajudes "fossin més grans", però ha recordat que la Generalitat "només recapta el 5% dels impostos" i no pot endeutar-se amb interessos propers al 0% gràcies a les compres del Banc Central Europeu, com sí que pot fer el govern de l'Estat.

En aquest sentit, Aragonès i els altres dos consellers presents en la presentació –Chakir el Homrani, de Treball, i el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa– han carregat contra el govern espanyol, a qui han acusat de no fer prou esforços per donar suport a les empreses i als treballadors. "Cal reclamar a l'Estat que col·labori. Els pressupostos generals de l'Estat permeten fer-ho", ha assegurat Aragonès, que també ha indicat que el govern de Pedro Sánchez ha obligat l'executiu català a "assumir la responsabilitat de qui no ha assumit la responsabilitat".

Les crítiques dels consellers a l'administració de l'Estat també s'han dirigit en la gestió dels ERTO, concretament en els retards dels pagaments als treballadors afectats. "Els pagaments dels ERTO no estan funcionant gens bé", s'ha queixat Aragonès.

A més, els consellers també han criticat la tardança de l'Estat a flexibilitzar els objectius de dèficit a les comunitats autònomes, la qual cosa justifica que el govern català hagi trigat tant a aprovar un paquet de mesures tan gran com aquest. El Homrani ha recordat que la Comissió Europea va suspendre els objectius de dèficit d'Espanya i la resta d'estats membres de la UE l'abril passat, però el govern espanyol no va traslladar aquesta suspensió oficialment a les autonomies fins a "finals del 2020".

En aquest sentit, Aragonès ha avisat que la Generalitat gastarà aquest 2021 igual o més que l'any passat, però amb la diferència que una part de la despesa anirà directament al dèficit, ja que aquest any no hi haurà una transferència de recursos extraordinària a les comunitats des de l'Estat per fer front a la pandèmia com l'aprovada l'any passat. De fet, els 618 M€ es finançaran amb la generació de crèdit fruit del marge d’endeutament més gran permès per l'Estat aquest 2021, que en el cas de l'administració catalana és de l’1,1% del PIB, segons fonts d’Economia.

Reaccions dels agents socials

Un cop acabada la reunió, el sindicat Comissions Obreres ha qualificat de "positiu" el conjunt de mesures anunciades pel Govern, ja que -ha dit en un comunicat- van "en la línia" de les propostes aprovades pel seu consell nacional la setmana passada. CCOO creu que l'executiu ha aconseguit "un important consens del conjunt d'organitzacions i institucions" que participen a la Taula de Diàleg Social.

Per la seva banda, les patronals han reaccionat amb menys entusiasme. Pimec, l'entitat que representa les petites i mitjanes empreses catalanes,  ha valorat l'"esforç" del Govern per tirar endavant les ajudes, però considera que s'haurien d'haver aprovat abans i cal que es paguin amb "urgència". Pel que fa a l'altra patronal, Foment del Treball, abans de la reunió va opinar que les ajudes serien insuficients perquè cal injectar a l'economia catalana 10.000 milions d'euros que la Generalitat no té, segons el president de l'entitat, Josep Sánchez Llibre. En una entrevista a la cadena SER, Sánchez Llibre també ha acusat el govern espanyol de ser "poc generós, ranci" i no tenir "valentia suficient per endeutar-se".

Pel que fa a la Cambra de Comerç de Barcelona, ha coincidit amb Foment que es tracta d'unes ajudes insuficients i ha criticat l'Estat per no fer prou per pal·liar els efectes de la crisi entre el teixit empresarial.

stats