Fons europeus

El Govern obre una oficina per ajudar les empreses a demanar els fons Next Generation

Acció ha rebut projectes de més 700 companyies que volen optar a aquesta bossa de recursos

2 min
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent.

BarcelonaPer a moltes empreses, treure l'aigua clara a les convocatòries dels fons europeus Next Generation no és una tasca senzilla. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat aquest dilluns la creació d'una oficina per facilitar a les companyies catalanes l'accés a aquests recursos a través d'ACCIÓ. L'Agència per la Competitivitat de l'Empresa contractarà especialment per a aquesta tasca deu treballadors, que formaran part d'un equip de trenta empleats amb personal propi de l'administració pública. "No volem que cap empresa catalana es quedi sense l'oportunitat d'accedir a aquests fons", ha dit Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, aquesta oficina obrirà una delegació a Madrid per estar més a prop dels ministeris espanyols involucrats en la concessió dels fons i acompanyar les companyies en totes les etapes del procés. La directora general d'Indústria i consellera delegada d'ACCIÓ, Natàlia Mas, ha detallat que des de l'octubre del 2020 han rebut prop de 1.130 projectes de més de 700 empreses interessades en accedir a aquestes ajudes. Aquesta campanya de recepció de projectes ha servit perquè el personal d'ACCIÓ analitzi si les propostes s'adequarien a les condicions de les convocatòries.

Durant la presentació de l'oficina també han estat presents algunes de les empreses catalanes que ja han aconseguit captar diners dels fons europeus. Mas ha concretat que en els últims mesos des del govern espanyol s'han llançat 59 convocatòries, moltes d'elles obertes a l'estiu, fet que ha obligat les companyies a "actuar molt ràpidament". A part de l'assessorament, ACCIÓ també ha organitzat diverses sessions informatives en format webinar per aclarir dubtes, en les quals han participat uns 4.000 representants de pimes catalanes.

Cogestió catalana dels fons

Torrent ha insistit, però, en el fet que el govern espanyol defuig que la Generalitat i la resta d'administracions autonòmiques puguin participar com a cogestors dels fons. "Volem que Catalunya pugui fixar algunes de les directrius per assegurar que arriben a les pimes", ha assegurat. En aquest sentit, el conseller també s'ha marcat l'objectiu d'arrossegar el 20% de les ajudes dels Next Generation, de manera que el percentatge equipari el pes de l'economia catalana en el PIB espanyol.

stats