Funció pública

El Govern pagarà al novembre als funcionaris la paga extra del 2014 pendent

La Generalitat destinarà 533 milions a la devolució

2 min
Imatge d'una mobilització dels funcionaris de la Generalitrat l'any 2018.

BarcelonaEl Govern abonarà als funcionaris catalans, en la nòmina d'aquest mes de novembre, la totalitat de la paga extra del 2014 que estava pendent de cobrament. Així ho ha acordat la taula general dels empleats públics en una reunió mantinguda aquest dilluns, han informat fonts sindicals i del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquesta iniciativa, que suposa l’abonament de 533 milions d’euros, el Govern s’avança un any en el compliment total de l’acord signat amb els sindicats per al retorn de totes les pagues que es van deixar de pagar durant les retallades i "es referma en el seu compromís amb la recuperació dels drets laborals i la millora de les condicions de treball dels empleats de l’administració", segons indica en un comunicat.

L'executiu català té previst aprovar la mesura aquest dimarts mitjançant un decret llei que preveu el retorn íntegre a tots els treballadors públics aquest 2021 d'aquesta paga extra pendent des del 2014. L’acord signat el 2018 preveia la devolució d’un 55% de la paga abans de final d’any (293 milions), mentre que el 45% restant s’havia de retornar el 2022 (240 milions). El Govern ha assegurat que ha fet un esforç pressupostari, amb una inversió extra de 240 milions d’euros, que permetrà així el retorn del 100% de la paga enguany. D'aquesta manera, doncs, quedaran restablertes la totalitat de les pagues extraordinàries que els empleats públics van deixar de percebre en els anys més durs de la crisi amb els governs d'Artur Mas.

El complement de productivitat, per al 2022

Durant la reunió de la mesa, en què estan representats els sindicats majoritaris de la funció pública (IAC, CCOO i UGT), també s’ha abordat el complement de productivitat. La voluntat és pagar el complement l’any que ve un cop acordats els criteris de valoració de la productivitat. CCOO ha precisat en un comunicat que els sindicats s'han avingut a deixar per al 2022 la negociació sobre com es cobrarà el complement de productivitat a canvi de cobrar íntegrament la paga pendent del 2014 al novembre. Aquest sindicat ha volgut deixar clar que el retorn d'aquesta paga "no és cap mesura de gràcia del Govern, sinó fruit del sindicalisme de lluita".

Una cosa similar ha indicat la UGT, que considera un "gran encert que va suposar la convocatòria l’any 2018 per part de la UGT, CCOO i USOC de la primera vaga general dels serveis públics de la Generalitat de Catalunya, cosa que va obligar el Govern a negociar el retorn de les pagues extres".

stats