MESURES CONTRA LA CRISI

La reforma del sistema de pensions s'aprovarà el 28 de gener

La Generalitat intervindrà només en les decisions sobre "urbanisme, mobilitat i coordinació" que afectin el Prat

El govern espanyol manté el control sobre els aspectes estratègics


El Consell de Ministres ha aprovat aquest matí el decret llei de reforma del sistema aeroportuari espanyol, tal i com acaba d'informar el vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba. La norma suposa la privatització parcial d'Aena, l'ens gestor depenent del Ministeri de Foment, que obrirà el 49% del seu capital al sector privat.

La vicepresidenta segona del govern i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha explicat que aquest decret suposa la "modernització de la gestió dels aeroports" i dotar el sistema d'una "major agilitat i d'un marc jurídic més adequat".


La reforma es completarà amb el concurs per a la gestió dels dos principals aeroports de la xarxa d'Aena: Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat. Salgado ha assegurat que el govern "sempre ha deixat oberta la possibilitat de gestionar els aeroports de forma diferent".

Sobre la participació de la Generalitat en la gestió del Prat, la ministra ha dit que "les comunitats autònomes participaran d'aquest disseny; avui donem el primer pas". La ministra ha afegit que el Govern podrà participar en la presa de decisions en qüestions "urbanístiques, de mobilitat i en els comitès de coordinació entre aeroports". D'aquesta forma, aspectes estratègics com l'assignació d' slots (permisos d'aterratge i enlairament) o la fixació de taxes, seguiran depenent de l'Estat.

Salgado ha remarcat que els treballadors d'Aena conservaran "els seus drets actuals".

El govern també ha donat llum verda a la privatització del 30% de Loteries de l'Estat i a la rebaixa fiscal per a les petites i mitjanes empreses (pimes). El vicepresident ha dit també que el govern espanyol aprovarà la reforma del sistema de pensions el 28 de gener.

Salgado ha remarcat que "els mercats s'han calmat durant les darreres hores". La ministra diu que no es preveuen "noves pujades d'impostos" perquè la consolidació fiscal impulsada fins ara "està donant resultats".

El Consell de Ministres ha aprovat una pujada dels impostos al tabac. Aquesta mesura, segons Salgado, permetrà "recaptar 780 milions que ens permetran compensar altres mesures econòmiques".

Més continguts de