Energia

El Govern proposa una multa de 600.000 € per a la distribuïdora d'Endesa

La Generalitat sanciona l'empresa pels retards en la facturació a les comercialitzadores

2 min
Endesa / ENDESA

BarcelonaLa direcció general d'Energia de la Generalitat ha proposat imposar una multa de 600.000 euros a EDIstribución Redes Digitales –la companyia distribuïdora d'electricitat d'Endesa– pel retard en l'emissió de factures als seus clients, segons ha informat la conselleria d'Acció Climàtica. Els retards es produeixen, segons la companyia, pels diferents canvis en el rebut elèctric que s'han produït l'últim any, des dels canvis en els peatges fins a les diverses mesures fiscals i en el bo social que ha anat prenent el govern espanyol per rebaixar el rebut de la llum. L'empresa ja ha anunciat que presentarà al·legacions a l'expedient.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Endesa, que ha assegurat que lamenta els inconvenients que han patit els clients, ha indicat que s’ha informat puntualment la Generalitat dels motius, l’afectació i les mesures de correcció que es prenien i s’ha mantingut una comunicació constant amb les comercialitzadores durant tot el procés d’aplicació de la nova metodologia de peatges i càrrecs, segons han indicat fonts de la companyia.

L'expedient indica que l’incompliment de la distribuïdora inicialment ha afectat més de 2 milions d’usuaris (gairebé el 50% dels subministraments que té l’empresa a Catalunya) i ha posat en risc l’estabilitat del sistema elèctric, ja que ha fet perillar la viabilitat de les empreses comercialitzadores. Fonts de l'empresa han indicat a l'ARA que al novembre el nombre d'afectats eren poc més de 38.000 abonats, i han assegurat que s'han ofert solucions a les comercialitzadores per evitar impacte en la seva tresoreria. 

La directora general d'Energia, Assumpta Farran, ha explicat que la manca de facturació està “tensionant” les petites comercialitzadores “en un moment molt complicat de preus del mercat, que les posa en greus problemes de tresoreria”. “Si l’administració i l’òrgan regulador de la competència no actuen, s’aconseguirà concentrar encara més el poder de mercat”, ha conclòs.

Segons Acció Climàtica, de la documentació se'n desprèn un presumpte incompliment de les obligacions i funcions de l’empresa distribuïdora, consistent en no haver facturat els peatges i no haver posat a disposició de les comercialitzadores les lectures necessàries perquè puguin facturar els consums als usuaris d’acord amb els terminis establerts.

Segons la legislació actual, les distribuïdores tenen cinc dies per facilitar la lectura dels comptadors a les comercialitzadores. La distribuïdora d'Endesa és titular del 98% de la xarxa de Catalunya i fa la lectura del 96% dels comptadors del Principat.

stats