El govern responsabilitza una minoria ultra de la vaga de transportistes

Les protestes es produeixen des de fa tres dies amb escassa afectació a Catalunya

2 min
Vehicles a l'entrada de MercaMadrid durant la jornada de vaga convocada pels transportistes.

MADRIDTres dies després del seu inici, la vaga indefinida d'una part dels transportistes ja esquitxa l'activitat normal d'algunes empreses de l'Estat, en especial dels sectors làctic i pesquer, però també la indústria pesant. L'aturada convocada per la Plataforma de Defensa del Sector del Transport de Mercaderies i motivada per l'augment dels preus dels hidrocarburs, però també pel que consideren unes condicions laborals "inadmissibles", ha provocat la "interrupció" d'alguns subministraments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això ha provocat, entre d'altres, que la Federació Nacional d'Indústries Làcties (Fenil) hagi aturat aquest dijous la seva activitat en zones com Astúries o Andalusia, on la vaga està tenint més incidència. Fenil integra 60 empreses i representa el 95% de la producció a tot l'Estat de productes làctics i ha avisat de la possibilitat d'una suspensió de la recollida de la llet.

El dibuix a l'Estat, però, no és uniforme. A Catalunya, per exemple, les principals empreses al sector lleter asseguren que treballen amb "normalitat" i remarquen que, tot i estar pendents de la vaga de transportistes, els canals de recollida i trasllat de la llet a les fàbriques estan assegurats, segons ha explicat Unió de Pagesos. "El drama dels ramaders són les matèries primeres que han pujat una bogeria", ha explicat a l'ACN un portaveu del sindicat agrari.

Altres sectors també afectats són el siderúrgic i el pesquer. Els piquets en punts com Galícia i Andalusia han dificultat el repartiment de peix a tot l'Estat, segons ha explicat el Comitè de Productes del Mar.

Negociació amb el govern

El govern espanyol ha assegurat que adoptarà mesures per evitar que treballin per sota el preu de cost, una de les queixes dels vaguistes. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha assegurat que "s'agilitzarà l'aplicació al sector del transport de mercaderies dels principis recollits a la llei de la cadena alimentària", que prohibeix aquesta pràctica, ha dit abans de la reunió amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera (CNTC).

Ara bé, la CNTC –que agrupa la major part d'associacions de transportistes– no representa la plataforma que ha convocat la vaga. La ministra ha anat més enllà i ha dit que la vaga està organitzada "per un sector minoritari que té el suport de la ultradreta". Sánchez ha censurat que estiguin "utilitzant la violència" en les aturades i ha avisat que l'executiu espanyol serà "contundent" per evitar més incidents a les carreteres.

stats