Economia 17/02/2012

El Govern retallarà un 3% el sou dels treballadors públics i ho descomptarà tot de la paga de juny

Aquesta retallada implicarà una reducció a la meitat de l'extra d'estiu i permetrà estalviar 180 milions. La vicepresidenta demana "responsabilitat" als sindicats, que ja han anunciat mobilitzacions

E. Freixa / R. Tugas
2 min

BarcelonaEl Govern retallarà un 3% les retribucions dels treballadors de la funció pública, aquest any. La reducció s'aplicarà de cop a la paga extra del juny, que quedarà reduïda aproximadament a la meitat. Aquesta reducció és la concreció del que ja havien anunciat al novembre, que se suma a les altres mesures d'austeritat que implicaven reduccions de complements salarials i altres drets laborals tant a funcionaris com a personal laboral i interins.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas dels interins, la mesura se suma a la reducció de jornada i sou del 15% que ja va avançar el Govern fa unes setmanes. La rebaixa no s'aplicarà al sou base, sinó als complements, que és on la Generalitat té competències. Els sindicats han rebut la notícia en una reunió amb la vicepresidenta, Joana Ortega, i han anunciat el seu rebuig, que es traduirà en mobilitzacions properament.

Un estalvi de 180 milions

La vicepresidenta, Joana Ortega, ha comparegut poc després de la reunió amb els sindicats i ha puntualitzat que la rebaixa té la voluntat de permetre "mantenir el màxim de llocs de treball" i no haver d'acomiadar treballadors laborals. D'altra banda, espera que sigui una "mesura no consolidada i de caràcter temporal" –a diferència, per exemple, de la supressió de tiquets menjador–, malgrat que no ha pogut assegurar que el 2013 no s'hagi de repetir en funció de les necessitats pressupostàries. Ha explicat també que la mesura afecta els treballadors del sector públic concertat i ha reiterat que si el govern espanyol aplica una retallada a nivell estatal, no se sumaria a la rebaixa catalana. Això ha de permetre estalviar 180 milions d'euros al Govern.

La vicepresidenta, davant les crítiques dels sindicats, ha demanat "una responsabilitat més gran" i més "visió a llarg termini i menys obstruccionista". "Cal diàleg per garantir l'estat del benestar", ha defensat, i ha assegurat que amb aquesta mesura "la voluntat del Govern és que per raons pressupostàries no calgui acomiadar ningú".

stats