H&M acomiadarà un miler de treballadors i tancarà 30 botigues a Espanya

La cadena de moda sueca justifica la decisió pels canvis en els hàbits dels consumidors

2 min
Una botiga de la cadena sueca H&M a Barcelona.

BarcelonaDesprés de patir l'impacte dels ERTO i les restriccions a les grans superfícies, aquest cop la plantilla d'H&M a Espanya s'enfronta a una onada d'acomiadaments. La cadena de moda sueca ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectarà més de 1.100 treballadors a tot l'Estat i suposarà el tancament d'una trentena de botigues (27 d'H&M i 3 de COS), segons ha avançat el sindicat CCOO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquests establiments que abaixaran definitivament la persiana, almenys set seran botigues situades Catalunya, la majoria a la ciutat de Barcelona, calcula el sindicat. Tot i així, encara no hi ha previsions sobre la xifra final de treballadors acomiadats als locals catalans. H&M compta amb dinou botigues al Principat i hi té la seu de la filial espanyola.

Més enllà de l'ERO per a aquest miler d'empleats, gairebé tota la plantilla d'H&M a Espanya patirà d'alguna manera els efectes del pla de la companyia. El grup preveu modificar substancialment les condicions laborals per a una part del personal, ja que se'ls aplicarien canvis en el seu lloc de treball o reduccions de la jornada laboral. El sindicat considera que les retallades són "absolutament desproporcionades" i assegura que treballarà per reduir "substancialment" el nombre final de baixes. El període de consultes per començar a negociar les condicions de l'expedient arrencarà el 23 d'abril.

Reorganització del negoci

Els tancaments de la marca a Espanya, justifica l'empresa, responen a una "reorganització a escala global" pels canvis en la indústria de la moda que ha accelerat la pandèmia. Així doncs, H&M es vol centrar en integrar les botigues físiques en el negoci online, una estratègia que implica eliminar 350 establiments a tot el món i obrir-ne 100 més. Els punts de venda afectats a l'Estat es tancaran de manera esglaonada des d'ara fins al final del 2022.

En un comunicat, H&M ha insistit que té la intenció de "mantenir el major nombre de llocs de treball possibles" i "mitigar" l'impacte de les mesures. D'aquesta manera, afirma que prioritzarà quan es pugui l'adhesió voluntària a l'ERO i oferirà "possibilitats de recol·locació i trasllat". Les vendes del gegant tèxtil van caure un 19% en el seu últim exercici fiscal (que es va tancar el novembre del 2020), fins a 18.300 milions d'euros.

stats