Economia 25/02/2016

“Farem molts diners millorant la política de tot el món”

Scytl i Telefónica creen una plataforma de participació ciutadana

J.m.
3 min
El CEO de Scytl, Pere Vallès, durant l’acte de presentació ahir en el marc del Mobile World Congress d’Open Seneca, l’empresa que ha fundat amb la col·laboració de Telefonica.

BarcelonaLa participació ciutadana també és un negoci rendible. Així ho ha demostrat la catalana Scytl, que després de 15 anys d’existència s’ha convertit en l’empresa líder mundial en el negoci del recompte del vot electrònic. Però aquesta empresa, dirigida per Pere Vallès, no en té prou i ha decidit crear una nova companyia que se centrarà a oferir serveis de participació ciutadana a ciutats i organitzacions. “Serà una de les principals inversions en start-ups de l’any”, va dir Vallès ahir a l’ARA. Es tracta d’Open Seneca, l’empresa que Scytl ha impulsat amb una inversió inicial de 35 milions d’euros i amb Telefónica Open Future com a soci inversor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Scytl gestiona el vot electrònic de 42 països del món i ja té 550 treballadors. De fet, el seu pròxim pas és fer el salt al Nasdaq, el mercat on cotitzen les grans empreses tecnològiques com Apple o Google. A mesura que va creixent el negoci, Vallès s’ha adonat que hi ha un altre segment de negoci desaprofitat en l’anomenada democràcia digital, i per això ha nascut Open Seneca, una companyia “totalment independent de Scytl”, segons explica Vallès. L’empresa catalana ja feia temps que treballava en aquest projecte, però no va ser fins ahir que va signar l’acord amb la multinacional de telecomunicacions. Cap dels dos socis vol detallar el percentatge que s’ha quedat cadascú.

Mercat potencial de 1.000 M€

“Les plataformes de participació ciutadana eren una demanda que Scytl anava cobrint de manera esporàdica, però després de fer un estudi de mercat ens vam adonar que només pel que fa a ciutats pot arribar a suposar un mercat de 1.000 milions d’euros anuals, que ara estan desaprofitats -va detallar el conseller delegat de Scytl-. Estem molt emocionats perquè sabem que amb aquest projecte farem molts diners, però també perquè contribuïm a millorar la política arreu del món”.

Open Seneca serà una plataforma inicialment oberta i gratuïta. Amb tot, les ciutats i organitzacions que en vulguin utilitzar les funcionalitats més específiques hauran de pagar. Per exemple, servirà perquè les ciutats puguin obrir consultes populars. El projecte com a tal es llançarà a finals d’aquesta primavera en deu països i en cinc idiomes diferents: català, castellà, anglès, francès i alemany. Entre els primers clients interessats hi ha “un dels principals partits polítics del Canadà, que vol utilitzar aquesta plataforma per millorar la participació dels seus militants”, explica Vallès.

El CEO de Scytl està convençut de la projecció del negoci d’Open Seneca, perquè “és un mercat amb poca competència i en creixement”, i també perquè ja ha captat l’interès d’inversors internacionals. Per això preveu anar fent altres inversions a l’empresa a mesura que vagi creixent i incrementar l’equip de les 25 persones actuals a 200 en els primers dos anys. “La demanda de la ciutadania hi és, perquè l’administració no ho ha sabut resoldre”, va explicar. D’entrada, el conseller delegat d’aquesta nova companyia és Pablo Sarrias, que fa més de 10 anys que treballa a Scytl. L’equip s’ha constituït amb treballadors tant de Scytl com de Telefónica, però preveu anar incorporant personal extern. A partir d’ara, el pas lògic seria l’entrada d’un inversor, com ara un fons de capital risc.

Simultàniament, Scytl continua preparant el salt al Nasdaq de cara a finals del 2017, i sondeja l’entrada de nous inversors internacionals al projecte. Vallès no vol donar detalls dels resultats de l’últim any de la companyia catalana, però avança que han continuat creixent i que aquest 2016 serà un exercici molt important, perquè se celebren eleccions als Estats Units, un dels seus primers mercats i on gestionen el vot electrònic de 1.400 comtats. També van gestionar el recompte dels últims comicis espanyols.

stats