Economia 19/11/2012

El govern espanyol estudia que els estrangers que comprin pisos de més de 160.000 euros obtinguin la residència

Rajoy diu que encara "no s'ha pres cap decisió" mentre que Comerç assegura que la iniciativa està especialment enfocada al mercat rus i xinès, i que no suposaria una demanda massiva de permisos de residència

Efe/joan Faus
2 min

MadridEl secretari d'Estat de Comerç, Jaime García-Legaz, ha anunciat aquest dilluns que el govern espanyol estudia canviar la llei d'Estrangeria per atorgar el permís de residència als estrangers que adquireixin un habitatge a Espanya per import superior a 160.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la seva intervenció en un esmorzar informatiu, García-Legaz ha explicat que aquesta iniciativa està especialment enfocada al mercat rus i xinès i que el canvi normatiu es posarà en marxa d'aquí a "algunes setmanes" .

Respecte al preu mínim de 160.000 euros, ha dit que es tracta d'un "nivell equilibrat" que "tampoc donaria lloc a una demanda massiva de permisos de residència", ja que ha assegurat que un preu inferior podria servir d'"excusa" per obtenir la residència.

Un parell d'hores més tard, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que "no s'ha pres cap decisió" sobre aquesta mesura. "Volem treure habitatges a la venda a preus raonables, necessitem vendre aquells habitatges i que el sector de la construcció torni a sortir endavant", ha dit Rajoy, sense entrar en detalls, en una roda de premsa conjunta a la Moncloa amb la seva homòloga del Brasil, Dilma Rousseff.

Reunió amb ministeris

Segons ha explicat García-Legaz, demà hi haurà una reunió amb els ministeris implicats per tractar aquest canvi normatiu amb el qual l'executiu pretén impulsar la demanda externa d'habitatge, en un moment en què la demanda nacional està paralitzada i amb prou feines es dóna sortida a l'excedent de pisos construïts sense vendre.

Ha assegurat que hi ha "moltíssima" demanda del sector immobiliari fora d'Espanya i ha puntualitzat que el mercat d'habitatges espanyol té un emplaçament "molt atractiu" davant la caiguda considerable que ha tingut en els preus.

Així mateix, ha valorat la competitivitat d'aquest sector per la seva proximitat a la resta de països europeus i l'estabilitat política i jurídica que ofereix als estrangers.

"En algunes setmanes es posarà en marxa la reforma del decret d'estrangeria per reactivar la demanda exterior i contribuir a reduir l'estoc d'oferta d'habitatges", ha dit, després d'afegir que aquest canvi normatiu també s'ha dut a terme a Irlanda i Portugal i està sent valorat pels governs d'altres països europeus.

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ja va avançar el 14 de novembre al Congrés dels Diputats que el govern està accelerant els permisos de residència per a estrangers que adquireixen propietats immobiliàries a Espanya

stats