HIPOTEQUES
Economia 09/11/2018

Els bancs ja pagaran els impostos hipotecaris aquest dissabte

El govern central decideix que les entitats no es puguin deduir l'AJD

Laia Forès / Dani Sànchez Ugart
2 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ahir durant la roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridEls clients que constitueixin una hipoteca a partir de demà dissabte ja no hauran de pagar-ne els impostos. Els abonaran els bancs. En menys de tres dies i mitjançant un decret llei, el govern espanyol va liquidar ahir la polèmica i el caos de l’impost d’actes jurídics documentats (AJD). “El govern espanyol ha complert amb la seva capacitat de precisar amb tota claredat qui ha de pagar” l’impost, va dir la ministra portaveu, Isabel Celaá. El decret es publica avui al BOE i entrarà en vigor demà. A efectes pràctics, com que no s’acostumen a signar hipoteques els dissabtes, es començarà a aplicar dilluns.

El canvi legislatiu que va aprovar ahir el govern socialista es limita a un retoc d’un article de la llei que regula els impostos hipotecaris “per deixar clar que els hauran de pagar els bancs”. Segons la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, “el redactat no dona lloc a cap dubte”. L’executiu de Pedro Sánchez es blinda així a qualsevol nova interpretació que pugui fer la justícia. La claredat aportada amb el decret evitarà que es repeteixi la situació d’incertesa jurídica i de “gran alarma social” que va crear el canvi de criteri del Suprem sobre qui havia de pagar l’impost hipotecari.

L’alt tribunal no només va rectificar el seu criteri després d’una sentència ferma sinó que es va mostrar absolutament dividit. El govern espanyol ofereix amb el canvi legislatiu la resposta a la petició que havia fet el president del Suprem, Carlos Lesmes. El màxim responsable del tribunal va assegurar que el caos era conseqüència de la poca claredat de la llei. El Congrés haurà de convalidar el decret però Pedro Sánchez no preveu cap problema per aconseguir el suport necessari.

El govern central tenia clar que l’impost l’havia de pagar la banca i per això -respectant la separació de poders, va puntualitzar Montero- va decidir tirar pel dret i aprovar el decret, tal com havia anunciat Sánchez mateix dimecres en una roda de premsa d’urgència. “Lamentem el canvi de criteri del Suprem”, va insistir Montero.

Greuge als bancs

El greuge a la banca és encara més evident amb la decisió de l’executiu del PSOE de no permetre que els bancs es puguin deduir el pagament de la taxa en l’impost de societats. “Aquesta despesa estarà considerada no deduïble pel prestamista”, va explicar Montero. Als bancs els hauria sortit més a compte que el Suprem hagués determinat que ells havien d’abonar l’impost perquè es podrien haver beneficiat de la deducció impositiva, fins i tot si haguessin hagut de pagar l’impost amb retroacticivitat. Amb la decisió del Suprem i el posterior decret, perden aquesta opció. Ara l’impost els sortirà més car.

La titular d’Hisenda va assegurar que vetllaran perquè les entitats bancàries no carreguin en el client l’augment dels costos de la hipoteca. De fet, el govern espanyol crearà en qüestió de setmanes l’autoritat independent de protecció dels clients financers, un organisme que vigilarà que les entitats no augmentin el preu de les hipoteques.

Montero també va anunciar que tramitarà per la via d’urgència la reforma de la llei hipotecària, que actualment s’està tramitant al Congrés.

stats