Habitatge

Solventis vol aixecar 650 M€ per fer pisos de lloguer social un 30% més barats

Proposa un nou model de col·laboració publicoprivada per multiplicar per cinc l'oferta

2 min
Juan Carlos Canudo i Toni Bosch, de Solventis.

BarcelonaEl grup financer català Solventis ha posat en marxa un fons, Fondviso, amb el qual vol captar 650 milions d'euros per construir pisos de lloguer social que, segons els seus promotors, estalviarien als llogaters un 30% del cost –entre renda de lloguer i cost d'aigua i energia–. L'objectiu és construir 12.000 habitatges a Espanya, més de 3.100 a Catalunya, en els pròxims 10 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La proposta, segons han explicat el director general del grup, Joan Carles Canudo, i el director d'inversions immobiliàries, Toni Bosch, consisteix en un nou model de col·laboració publicoprivada. Per fer-ho es pensa aconseguir sòl en cessió d'ús –si és públic durant 50 anys i si és privat de 35 a 50 anys– amb reversió dels actius als propietaris al venciment. Fondviso s'encarregaria de la promoció i construcció, mentre que els operadors públics (societats d'habitatge de l'Estat, de les comunitats i dels ajuntaments) s'encarregarien de la gestió i pagarien un cànon a Fondviso. Aquest cànon seria el 94% dels ingressos per lloguer, mentre que l'altre 6% es destinaria al manteniment i reparació.

Segons Bosch, això permet abaratir el cost final del lloguer, ja que es divideixen els riscos, perquè Fondviso assumiria el risc de desenvolupament i les operadores públiques el risc de demanda (buscar inquilins) i de crèdit (assegurar-se el pagament de les rendes). A més, una part de l'estalvi també arribarà perquè els marges d'intermediaris seran més baixos, ja que Fondviso, a través de les seves participades, s'encarrega directament del desenvolupament i, per tant, desapareix el marge del promotor.

El sistema, segons Bosch, permetria augmentar l'oferta d'habitatge públic de lloguer a les administracions sense augmentar el seu endeutament. "Amb el mateix esforç d'inversió, és a dir, amb els 350 milions d'euros d'inversió directa previstos al pla de la Generalitat per als pròxims anys, el Govern podria quintuplicar la capacitat de desenvolupament d'habitatge assequible i podria afegir al parc actual entre 16.000 i 18.000 habitatges", explica Bosch.

2.000 M€ d'inversió

Fondviso ja s'ha registrat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i espera captar els seus primers 200 milions d'euros abans del primer trimestre de l'any que ve per començar a operar, segons Canudo. Els inversors (partícips en el fons) seran institucionals, tant públics com privats, espanyols i internacionals.

L'objectiu és arribar a un capital total de 650 milions d'euros per mobilitzar una inversió d'uns 2.000 milions en els pròxims 10 anys.

stats