Indústria

Catalunya s'endú 20,4 M€ de les ajudes pel CO₂ a la indústria

L'Estat destina 229 M€ a compensar les emissions indirectes

X.G.C.
2 min
Els efectes de la contaminació a Barcelona

BarcelonaEl govern espanyol ha destinat 20,4 milions d'euros a ajudes pel CO₂ a 39 empreses industrials de Catalunya, segons ha informat aquest dilluns el ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. La subvenció és el mecanisme de compensació de costos d'emissions indirectes de gasos d'efecte hivernacle corresponents al 2023. La inversió total per a les 17 comunitats autònomes s'enfila fins a 229 milions d'euros per a 185 grans indústries.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per sectors, la quantia més gran correspon al sector de productes bàsics de ferro, acer i ferroal·leacions (33,3%), seguit del sector paperer (20,3%). Per comunitats autònomes, Astúries acapara la majoria de les ajudes (el 21,1% del total), seguida del País Basc (18,3%) i Andalusia (11,7%). A Catalunya li correspon pràcticament el 9% del total dels fons.

La Unió Europea permet a cada estat membre compensar els costos indirectes de les indústries de determinats sectors o subsectors als quals es considera exposats a un risc significatiu de "fuita de carboni", a causa dels costos relacionats amb les emissions de gasos d'efecte hivernacle repercutits en els preus de l'electricitat.

Augmentar el pes de la indústria

El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Héctor Gómez, ha considerat que aquests ajuts "mostren el compromís del govern amb els sectors industrials i són un instrument eficaç per millorar la seva competitivitat, reforçar les seves capacitats industrials i l'ocupació en un moment en què és necessari augmentar el pes de la indústria per accelerar la recuperació econòmica i afrontar amb garanties la revolució industrial en què ens trobem".

Gómez ha subratllat que comptar amb un teixit industrial fort és una de les prioritats de l'agenda del govern, a més de garantir un preu de l'energia competitiu, i ha destacat l'esforç pressupostari que l'executiu espanyol està fent per ajudar la gran indústria.

stats