Indústria

La consellera d'Economia busca a Davos noves inversions per a Catalunya

Natàlia Mas vol una economia amb més indústria, sostenibilitat i digitalització

ARA
2 min
La consellera d’Economia, Natàlia Mas, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha defensat aquest dijous a Davos (Suïssa) les prioritats de la política econòmica de la Generalitat: "Més indústria, més verda i més digital". Així ho ha explicat en una taula rodona organitzada per la Generalitat a la ciutat suïssa per debatre sobre la implantació de l'agenda verda i la substitució dels combustibles fòssils, segons ha informat el departament en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La consellera, que ha visitat Davos durant dos dies amb motiu del Fòrum Econòmic Mundial, que s'hi celebra anualment, s'ha reunit amb dirigents polítics i empresarials "per teixir complicitats i atreure inversions a Catalunya".

Tot i que la conselleria no ha detallat en quins projectes concrets treballa, sí que ha explicat que la indústria dels semiconductors –incloent-hi la planta de preproducció de xips que es farà a Catalunya–, la tecnologia quàntica i les teràpies avançades han estat alguns dels assumptes tractats en les trobades, segons recull Europa Press.

Durant la seva visita a Davos, Mas ha mantingut contactes amb el president de Flandes, Jan Jambon; el ministre d'Energia suís, Albert Rösti; el president de Cisco a Europa, el Pròxim Orient i l'Àfrica, Oliver Tuszik, i el cap del programa de transformació industrial del Fòrum Econòmic Mundial, Jörgen Sandström.

A la taula rodona organitzada pel Govern sobre descarbonització hi han participat el ministre d'Economia, Innovació i Energia del Quebec, Pierre Fitzgibbon; el vicepresident executiu de Rina, una empresa especialitzada en la reducció de les emissions contaminants, Andrea Bombardi, i el director de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (Irec), Joan Ramon Morante, que ha exercit de moderador.

El BarMar i l'hidrogen verd

Durant aquesta sessió, la consellera ha destacat que la creació del conducte BarMar per transportar hidrogen entre Barcelona i Marsella (França) "donarà a Catalunya una important posició estratègica per fer arribar energia neta des del nord de l'Àfrica, la península Ibèrica i altres punts del món cap al centre d'Europa". Segons ha dit, "Catalunya serà un dels pols per proveir a Europa d'energia neta". Aquesta infraestructura ha comptat amb l'impuls conjunt de Portugal, Espanya i França i al mes d'octubre Brussel·les va obrir la porta a finançar-la amb diners comunitaris.

Tanmateix, l'executiu europeu va advertir que està a l'espera dels detalls d'aquesta iniciativa i recordava que els projectes d'hidrogen, a diferència dels de combustibles fòssils, sí que poden rebre diners d'aquests fons dirigits a disminuir la dependència energètica respecte a Rússia. L'acord polític firmat en el seu moment per António Costa, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron admetia que el corredor verd, de forma "temporal i transitòria", subministraria gas natural, però que a la llarga sí que estarà "tècnicament adaptat per transportar altres gasos renovables".

De fet, perquè el BarMar es pugui incloure a la llista europea de projectes d'interès comú –no està previst que s'actualitzi fins al novembre– i de cara a poder rebre fons comunitaris, portarà i emmagatzemarà una barreja d'hidrogen amb gas o biometà només fins al 2030 i a partir d'aquell moment hauria de transportar només hidrogen.

stats