Energia
Economia 20/10/2022

Un gasoducte marítim entre Barcelona i Marsella substituirà el Midcat

El projecte per unir Catalunya i França creuant els Pirineus queda definitivament enterrat

3 min
Imatge d'arxiu del Midcat.

ParísNo hi haurà Midcat, però el govern espanyol i el francès han acordat impulsar un corredor d'energia verda alternatiu, que unirà Barcelona i Marsella per mar, i que estarà preparat també per transportar gas, segons ha explicat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous després de reunir-se a Brussel·les amb el president de França, Emmanuel Macron, en una trobada en què també hi ha participat el primer ministre de Portugal, António Costa, aliat de Sánchez en la batalla per posar fi a l'aïllament energètic de la península Ibèrica. "Hem arribat a un acord els tres governs per substituir el projecte del Midcat per un projecte d'energia verda", ha anunciat el cap del govern espanyol, sense donar més detalls del projecte.

Situació del gasoducte MidCat
Traçat construït i ciutats principals

Tram cancel·lat

França

Marsella

Proposta teòrica

Hostalric

Martorell

Barcelona

Gasoducte MidCat

Espanya

Sagunt

Paterna

Cartagena

Almeria

Alger

A Algèria s’anomena

Gasoducte Medgaz

Béni Saf

Algèria

Marroc

Hassi R’Mel

França

Marsella

Tram

cancel·lat

Espanya

Proposta

teòrica

Hostalric

Martorell

Barcelona

Gasoducte MidCat

Sagunt

Paterna

Cartagena

Almeria

Alger

A Algèria s’anomena

Gasoducte Medgaz

Béni Saf

Algèria

Hassi R’Mel

França

Marsella

Tram

cancel·lat

Espanya

Hostalric

Proposta

teòrica

Martorell

Barcelona

Gasoducte MidCat

Sagunt

Paterna

Cartagena

Alger

Almeria

A Algèria s’anomena

Gasoducte Medgaz

Béni Saf

Algèria

Hassi R’Mel

El president de França viatjarà a Alacant el pròxim 9 de desembre per discutir el calendari, el cost i el possible finançament del nou projecte amb el govern espanyol i el portuguès. Emmanuel Macron ha avançat que la idea és que la infraestructura pugui comptar amb finançament europeu. "Hem arribat a un acord polític per abandonar el projecte històric del Midcat per centrar-nos en un projecte que treballarem en les setmanes vinents: un corredor d'energies verdes que s'inscriu en l'estratègia de la transició energètica", ha declarat Macron a la seva entrada al Consell Europeu. Segons el president de la República, Espanya i França treballaran també per reforçar les interconnexions elèctriques.

Segons el comunicat que han fet públic els tres estats membres, la futura infraestructura servirà principalment per transportar hidrogen verd, però també "ha d'estar tècnicament adaptada per a transportar altres gasos renovables, així com una proporció limitada de gas natural com a font d'energia temporal i transitòria". És a dir que, com havia de fer el Midcat, podrà ser utilitzar per transportar gas, una de les prioritats de Madrid.

El Midcat, enterrat

Amb tot, el Midcat queda definitivament enterrat. Sánchez ha aconseguit que França accepti una proposta alternativa -segons fonts de Moncloa, qui ha posat sobre la taula la idea ha estat el govern espanyol-, però el futur corredor difícilment servirà per solucionar l'actual crisi del gas. A més a més, Brussel·les ha fixat com a objectiu reduir en bona mesura les importacions i l'ús del gas natural a la UE el 2030 -en benefici de les energies verdes- i si el nou projecte marítim tarda anys en construir-se, la seva utilitat com a gasoducte podria ser molt limitada.

Malgrat l'adeu definitiu al Midcat, el govern espanyol està satisfet de l'acord amb França. "És una bona notícia per Espanya, Portugal i França, però també per Europa", ha assegurat el president espanyol en unes declaracions a la seva entrada a la cimera europea que se celebra aquest dijous i divendres i que està centrada en la crisi energètica. La ministra de la Transició Energètica, Teresa Ribera, que acompanya Sánchez a la cimera de Brussel·les, ha destacat que "l'acord per a un corredor d'energia verda Barcelona-Marsella és una magnífica decisió que aprofundeix la solidaritat i el compromís amb les renovables".

Aquesta mateixa tarda, Ribera ha informat de l'acord al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que està a Brussel·les i avui s'ha reunit amb comissari de Justícia, Didier Reynders, i demà amb el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton. En la mateixa línia que el govern espanyol, Aragonès ha destacat que l'alternativa al Midcat "reforçarà Catalunya en el mapa energètic europeu" i ha assegurat que Catalunya tindrà un paper destacat a l'hora d'"entrar en el detall i d'aterrar" la nova infraestructura.

Per ara no hi ha més detalls sobre el nou projecte que unirà la capital catalana i Marsella, però queda clar que França no construirà el Midcat. Macron ja havia deixat clar en almenys dues ocasions en les últimes setmanes la seva oposició a un gasoducte que no considera necessari, però fonts de l'Elisi havien apuntat aquest dimecres a trobar solucions "a mitjà i llarg termini" a l'aïllament energètic de la península Ibèrica. "No entenc per què hauríem de saltar com cabres pirinenques sobre aquest tema per dir que solucionaria el problema del gas. És fals. És factualment fals", va afirmar el president de la República al setembre parlant del Midcat.

stats