Economia 18/04/2022

La inflació esquitxa els comptes de les petites i mitjanes empreses

El 62% de les companyies estan "molt afectades" per l'augment dels preus, segons el baròmetre de Cepyme

3 min
La patronal espanyola es va mostrar indignada per la guia publicada pel ministeri de Treball, però el ministeri va respondre que s’ha limitat a recordar el que ja diu la llei.

MADRIDLes petites i les mitjanes empreses estan fent mans i mànigues per esquivar la inflació actual. El 62% d'aquestes companyies asseguren que ja estan "molt afectades" per l'increment dels preus dels últims mesos, per bé que de moment només un 15% apunten que la viabilitat del negoci està en "perill". Per a la gran majoria, l'alça dels preus, alimentada encara més amb l'esclat de la guerra a Ucraïna, s'afegeix als estralls que aquesta part del teixit empresarial espanyol encara arrossegava del segon any de pandèmia. De fet, un 70% de les companyies assumeixen que la crisi derivada del covid-19 els va afectar negativament, tot i la represa de l'activitat i les menors restriccions en comparació amb el 2020, quan va començar la crisi sanitària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes són les conclusions que s'extreuen del baròmetre que aquest dilluns ha publicat la patronal de les petites i mitjanes empreses espanyoles (Cepyme) i que ha elaborat a partir d'una enquesta a 700 empreses entre el 15 de gener i el 13 d'abril, quan la inflació ha registrat els dígits més alts dels últims trenta anys, fruit sobretot dels preus energètics.

Del total de petites i mitjanes empreses enquestades (les que tenen fins a 249 treballadors), el 95% asseguren que la inflació ja esquitxa els seus comptes. De fet, un 39,17% de les companyies han vist com es reduïen els seus marges de benefici "sensiblement", segons l'enquesta. L'altra cara de la moneda són només el 4,20% del total d'empreses que asseguren haver patit "molt poc" la inflació.

La majoria de les companyies estan notant l'impacte de l'augment dels preus en el cost dels subministraments (un 71%), mentre que un 30% ho han patit a través de la factura de la llum o els carburants. Davant aquest escenari, un 16% assumeixen veure's obligades a accedir a noves vies de finançament –de fet, una de les mesures del pla de xoc de l'executiu espanyol per fer front a les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna és el desplegament de nous avals de l'ICO–. Davant aquest escenari, un 58% de les empreses afirmen que s'han vist obligades a traslladar l'augment dels costos de producció als preus per contenir l'alça (gairebé el 90% de les companyies enquestades asseguren que les factures dels proveïdors s'han disparat).

Repartir els costos

Una de les principals preocupacions de les empreses enquestades és l'augment dels costos laborals (54%), seguit dels impostos (48%). De fet, sis de cada deu pimes no van incorporar cap treballador el 2021 i set de cada deu (un 67,8%) asseguren que no tenen intenció de moure el nombre d'empleats els pròxims dotze mesos, mentre que un 4% apunten a un increment i un 3% a una reducció de plantilla. Pel que fa als salaris, un dels estira-i-arronses actuals entre empreses i sindicats, i més davant l'increment dels preus, la meitat de les companyies reconeixen que els últims dotze mesos no s'han tocat, mentre que un 32,8% els han augmentat entre un 2% i un 5%. La resta els han abaixat.

La reacció de les pimes amb els salaris concorda amb les dades publicades pel ministeri de Treball aquests últims mesos sobre la revisió salarial. Mentre sindicats i patronals no avancen en la negociació per l'actualització dels sous, els salaris es moderen en plena tempesta inflacionista i els treballadors estan perdent poder adquisitiu, com ha reconegut el Banc d'Espanya. Segons les últimes dades del ministeri de Treball, el total de convenis revisats i signats entre el 2021 i fins a aquest març recullen un increment salarial mitjà d'un 2,4% per a aquest any, és a dir, molt per sota de la inflació general (9,8% al març), però també subjacent (3,4%). 

Per al govern espanyol, però, la moderació salarial ha de ser "la guia" per evitar que es produeixin efectes de segona ronda, és a dir, que un increment dels salaris en paral·lel a la inflació alimenti encara més l'augment dels preus i "tingui conseqüències negatives", segons deia la ministra d'Economia, Nadia Calviño, aquest diumenge a La Vanguardia.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat optimista davant la possibilitat que empresaris i sindicats arribin a un acord per renovar l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que ha de recollir l'actualització salarial d'aquest any i els dos pròxims. Aquesta negociació formaria part del "pacte de rendes, on no només cal parlar de salaris, també de repartiment de dividends i beneficis per part de les grans empreses", ha reiterat Sánchez, que ha obert la porta al fet que la negociació entre empresaris i sindicats faci de guia per a la revisió dels sous dels funcionaris.

Revisió del creixement

Sánchez també ha confirmat el que la ministra d'Economia havia deixat entreveure els últims dies. La inflació i la guerra a Ucraïna han suposat una estocada per a la majoria de les economies, també l'espanyola. El govern espanyol té intenció de presentar l'última setmana d'abril una actualització de les previsions macroeconòmiques i revisarà a la baixa l'estimació de creixement del PIB per a aquest any, com han fet el Banc d'Espanya i l'Airef.

stats