Energia
Economia 17/02/2022

Nou rècord històric dels preus dels carburants

La gasolina supera el màxim de la setmana passada i el gasoil arriba al seu preu màxim

2 min
Els carburants han augmentat de preu més d'un 20% el darrer any

BarcelonaL'escalada del preu dels carburants, que és un dels factors que més influeix en la pujada de la inflació, sembla que no té aturador. Aquesta setmana tant la gasolina de 95 octans com el gasoil d'automoció han marcat els seus preus màxims històrics, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea. Així, la gasolina supera el màxim preu que ja havia assolit la setmana passada, mentre que el gasoil, que fa set dies encara no havia batut el seu rècord de preu, ara ja ho ha fet.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos carburants han encadenat aquesta setmana la seva setena pujada consecutiva i acumulen ja un encariment de fins al 8,5% des de començament d'any. El preu mitjà del litre de gasolina s'ha situat a 1,575 euros, i suma així el seu tercer rècord històric seguit, després d'encarir-se un 1,09% respecte a la setmana passada. Per la seva banda, el preu mitjà del litre de gasoil s'ha situat aquesta setmana a 1,462 euros, de manera que ha remuntat un 1,24% els últims set dies, i estableix així un nou màxim històric, superant els màxims d'1,44 euros del setembre del 2012 com a rècord fins ara.

Encariment del petroli per Ucraïna

Aquest nou encariment en el preu dels combustibles es produeix a rebuf de l'escalada en el preu del cru davant la incertesa geopolítica alimentada per les tensions a Ucraïna i un baix nivell d'oferta global, que ha portat el petroli a superar el llindar dels 95 dòlars el barril aquesta setmana, en nivells que no es veien des del 2014. El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com ara els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts.

Aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, s'intercanviava a més de 93 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) nord-americà cotitzava gairebé 91 dòlars.

La nova pujada del preu dels carburants fa que omplir el dipòsit d'un cotxe de mitjana aquesta setmana sigui un 25,9% més car que fa un any en el cas de la gasolina i un 29% superior en el cas del gasoil. Així, omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa ara al voltant de 86,6 euros, uns 17,8 euros més que fa un any, mentre que en el cas del gasoil puja a uns 80,41 euros, uns 18,1 euros més que a mitjans de febrer del 2021.

Tot i aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 està a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada a 1,701 euros el litre, i de la zona euro, amb un preu mitjà de'1,780 euros. En el cas del dièsel passa una cosa similar, ja que el preu a la UE és d'1,583 i d'1,637 a la zona euro.

stats