Economia 29/01/2016

La inflació torna a terreny negatiu i encadena 29 mesos d'atonia

La dada avançada d'inflació situa la taxa interanual en el -0,3% a Espanya al gener després d'haver tancat el 2015 amb un IPC del 0%

Dani Sánchez Ugart
2 min
En vuit mesos hi ha hagut quatre pujades de la factura de l'electricitat.

MadridEls preus van tornar a terreny negatiu al gener. Segons l'indicador avançat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la inflació espanyola va caure tres dècimes respecte al mes de desembre i es va situar en el -0,3%. Amb aquesta nova dada, l'indicador encadena 29 mesos per sota de l'1%, lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu, que se situa en el 2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El principal responsable d'aquesta nova baixada dels preus va ser el rebut de la llum, segons l'explicació oficial. Aquest fenomen és culpa de la dràstica caiguda del preu del petroli i de les matèries primeres, però està mantenint l'indicador en una atonia que preocupa els economistes, perquè no permet allunyar el fantasma de la deflació, una situació econòmica de difícil gestió i que pot incrementar els problemes per pagar el deute.

En els últims dos anys, l'IPC només s'ha situat en terreny positiu en cinc mesos, amb una pujada màxima del 0,4% a l'abril del 2014, seguida d'un increment del 0,2% al maig. Les altres tres ocasions que l'IPC va marcar taxes positives va ser per la mínima, amb increments del 0,1%.

Pressió i marge per a Draghi

La situació anormal de preus baixos s'està generalitzant a Europa. Al gener l'índex es va situar en el 0,4%, remuntant dues dècimes respecte al desembre, segons ha publicat aquest divendres l'Eurostat, però encara és molt lluny de l'objectiu del BCE. El mandat de l'organisme presidit per Mario Draghi és mantenir els preus per sota, però a prop del 2%. Aquest mes, la baixada dels preus de l'energia més d'un 5% ha pressionat a la baixa la inflació al continent.

La previsible nova baixada dels preus, si es generalitza el que ha passat a Espanya –en anteriors ocasions el PIB acostuma a seguir una tendència similar–, donaran encara més arguments al banquer italià per tirar endavant les mesures de liquiditat anunciades a principis de mes per a la reunió del consell de govern de l'organisme del març.

Les dades que ha ofert l'INE no inclouen encara la inflació subjacent, que exclou el preu de l'energia i els aliments. Aquesta taxa s'ha situat en els últims mesos per sobre de la de l'IPC general, i això ha permès mantenir a ratlla la deflació, que es dóna quan la baixada de preus és sostinguda i generalitzada –i no concentrada en alguns productes, com l'energia–. Tampoc no inclou la dada d'inflació catalana, que habitualment també se situa per sobre de l'espanyola. Catalunya va tancar l'any amb un IPC del 0,3% positiu, tres dècimes per sobre de l'espanyol.

stats