La inflació torna a terreny positiu a Espanya per primer cop en nou mesos

Catalunya ja havia recuperat la taxa positiva a l'agost. Les vendes del comerç minorista encadenen dos anys a l'alça i creixen un 4,2% a l'agost

L' index de preus de consum (IPC) entra en positiu per primer cop a Espanya en nou mesos. L'última vegada que la taxa interanual de l'IPC va quedar en positiu va ser el desembre del 2015, quan es va fixar al 0,0%. Aquest setembre, doncs, la inflació ha repuntat un 0,1% si es compara amb el mateix mes de l'any anterior. 

Segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'augment interanual del 0,3% aquest setembre és degut a l' augment dels preus dels carburants (gasoil i gasolina) i de l'electricitat, davant el descens que van experimentar el mateix mes del 2015. Respecte del mes anterior, la inflació va repuntar un 0,3%. 

Amb aquest últim increment, l'IPC interanual suma cinc mesos consecutius de pujades, després d'haver començat a remuntar al maig amb una pujada d'una dècima que ha anat guanyant intensitat des d'aleshores. 

Només en quatre dels últims 27 mesos s'han registrat taxes interanuals positives d'IPC. 

Els preus a Catalunya

Val a dir que a Catalunya, l'índex de preus de consum ja havia entrat a terreny positiu el mes d' agost , quan va pujar dues dècimes respecte del mes de juliol, i es va situar al 0,1%. D'aquesta manera, Catalunya era una de les quatre comunitats de l'Estat en les quals l'IPC ja estava en positiu des del mes anterior, juntament amb Astúries, Navarra i el País Basc. 

Abans d'aquest agost, però, l'IPC català acumulava mig any de preus en negatiu (Espanya, set), una caiguda que es va veure incrementada per les rebaixes i la davallada dels preus dels carburants. 

Les vendes del comerç minorista

D'altra banda, el comerç al detall continua encadenant mesos de creixements. Segons les dades que també ha publicat aquest dijous l'INE, les vendes del comerç minorista a Catalunya van augmentar un 4,2% a l'agost respecte del mateix mes de l'any passat, un augment lleugerament inferior al 4,9% de la mitjana espanyola. Si s'eliminen els efectes estacionals, però, la facturació d'aquest sector va augmentar un 3,4% a l'Estat. 

Per la seva banda, l'ocupació en aquest sector també continua a l'alça, amb un repunt de l'1,6% a Catalunya, també lleugerament per sota de l'1,9% de la mitjana espanyola. Per sectors, els que més han augmentat les vendes són l' equipament personal i de la llar, mentre que per dimensions d'establiments, són les grans cadenes i les cadenes unilocalitzades les que estiren a l'alça les vendes amb creixements del 5,9% i del 5,4% respectivament. A més, els que més han incrementat els nivells l'ocupació també són les grans cadenes (+3,8%) i les grans superfícies (+2%).