Economia 11/05/2020

Pugna al govern espanyol pels 462 euros d’import de la renda mínima

La vicepresidència liderada per Pablo Iglesias pressiona perquè s’incrementi la quantitat

Marina Romero
3 min
El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, en una imatge recent.

MadridNo hi ha mesura més estrella del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem que la renda mínima vital. La crisi econòmica provocada pel coronavirus ha accelerat la posada en marxa d’aquesta prestació, que atorgarà la Seguretat Social i que hauria de cobrir les necessitats més bàsiques de les famílies amb un nivell d’ingressos més baix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que l’esborrany del decret llei que regularà aquesta renda, al qual ha tingut accés el diari El Mundo, xifra en 1.015 euros l’ajuda per família com a màxim i situa en els 462 euros l’ajuda per persona, fonts del govern espanyol expliquen a l’ARA que aquestes xifres encara no estan determinades perquè “les quantitats individuals per a cada tipus de llar es revisen a diari en funció de com avancen els càlculs”.

Tot i això, altres fonts properes a la vicepresidència que lidera Pablo Iglesias asseguren que aquestes quantitats apareixen en l’esborrany que hi ha ara mateix sobre la taula, però creuen que han de ser més elevades i estan mirant d’imposar aquest criteri, tot i que reconeixen que “les negociacions estan sent complicades”.

De fet, la batalla per penjar-se la medalla d’aquest ingrés ha portat polèmica en el si del govern entre les dues àrees que s’encarreguen d’elaborar la mesura, el ministeri de la Seguretat Social, liderat pel ministre José Luis Escrivá, i el ministeri de Drets Socials, amb el vicepresident i ministre Pablo Iglesias al capdavant.

Si a mitjans d’abril l’entorn d’Iglesias anunciava a la premsa la presentació de l’ingrés, que havia de començar a fer-se efectiu ja aquest mes de maig, hores després el ministre de la Seguretat Social refredava les expectatives i assegurava que la presentació seria “imminent” però que encara quedaven “serrells per tancar”.

Però gairebé un mes després la renda encara no ha sigut presentada, tot i que com ja va avançar el ministre Escrivá fa 12 dies al Senat, es començarà a cobrar durant el juny, des del mateix moment en què entri en vigor.

El ministre va explicar que el govern està dissenyant un sistema multicanal per fer la sol·licitud, amb l’objectiu d’arribar als més vulnerables, per això no només s’utilitzaran les vies que ja existeixen en la Seguretat Social sinó que l’executiu explora fórmules addicionals a través d’altres administracions per fer el sistema el més eficaç possible.

Amb les negociacions encara en marxa, el que sí que se sap és que aquesta prestació beneficiarà un milió de famílies (prop de la meitat, calculen, amb fills a càrrec, i un 10% de famílies monoparentals). La mesura tindrà un cost de 3.000 milions d’euros, que aniran a càrrec de la Seguretat Social.

El 20% dels més desafavorits

La podran percebre totes aquelles famílies que es trobin en una situació de pobresa extrema, segons es calcula, un 20% de les llars espanyoles, tot i que també arribarà a un percentatge molt important de les famílies que estiguin en situació de pobresa mitjana.

Segons l’esborrany, la renda base serà de 462 euros, no es concedirà a persones sinó a “la unitat de convivència” i es tindrà en compte el nombre de fills. A més, es preveuran incentius per assolir altres ingressos. Els requisits fonamentals per accedir-hi seran la renda i la cerca de feina, que s’haurà de demostrar amb justificants. L’esborrany detalla que les famílies que tinguin un habitatge de propietat valorat en més de 100.000 euros no se’n podran beneficiar encara que no rebin cap ingrés.

El govern espanyol ha deixat clar en més d’una ocasió que aquest ingrés mínim vital no és homologable a la renda bàsica universal, que en aquests moments no s’aplica en cap país europeu.

La mesura, en quatre claus

Què és la renda mínima vital?

És una renda bàsica impulsada pel govern espanyol amb l’objectiu de combatre la pobresa i l’exclusió social dirigida a les llars que viuen en pobresa extrema (un 20% del total).

Qui la pot demanar?

Es concedirà a les famílies, no a les persones. Es tindrà en compte la renda i el patrimoni, així com el nombre de fills a càrrec. A més, la persona haurà de tenir més de 23 anys i menys de 65.

Quina serà la quantitat?

La xifra encara no és definitiva. Però la proposta de l’esborrany estaria al voltant dels 462 euros per persona i un màxim de 1.045 euros per família. Aquestes quantitats encara s’estan negociant.

Quan es començarà a cobrar?

El govern té previst presentar-la aquest mes. Es començaria a cobrar a partir del juny, un mes més tard del que va anunciar en el seu moment el vicepresident Pablo Iglesias.

stats